КГБ на Беларус заяви, че за първи път в страната е образувано дело за опит за завземане на властта

0
702

Според ръководителя на следствения отдел на КГБ на републиката Константин Бичек, задържаните по подозрения, че са подготвили покушение върху живота на президента на Беларус Александър Лукашенко са в затвора, сътрудничат на разследването и дават признания

“Всъщност това наистина беше подготовка за държавен преврат”, каза той. „Започнато е наказателно дело по член 357 от Наказателния кодекс на Република Беларус, това е конспирация или други действия за завземане на властта по противоконституционен начин“, продължи Бичек. “В историята на суверенна Беларус не е имало такива случаи”, каза представителят на КГБ на страната.

„Санкцията по част 1 на член 357 от Наказателния кодекс на Република Беларус предвижда наказание под формата на лишаване от свобода за срок от осем до 12 години“, уточни Бичек.

Бичек каза, че задържаните по делото за опит за убийство на Лукашенко са в затвора, сътрудничат на разследването и дават признания.

“В момента следствените действия продължават. Задържаните лица са настанени в следствения арест на КГБ. Те си сътрудничат с разследването, дават признания”, каза той. “Освен всичко друго, ние сме подготвили искания до компетентните правосъдни институции на чужди държави да ни предоставят правна помощ за разследване на това наказателно дело “.

Комуникация с американските разузнавателни служби
Според Бичек адвокат Юрий Зенкович, който има американско гражданство, подготвял атентата срещу Лукашенко като част от група, е свързан със специалните служби на САЩ и се опитва да вербува военнослужещи, готови да участват в свалянето на белоруското правителство за пари.

“Според получената информация американският гражданин Юрий Зенкович е свързан със специалните служби на Съединените щати. На територията на Република Беларус (РБ) той е търсил, опитвал се да вербува и подкупи военнослужещи от Въоръжените сили на Република Беларус и правоприлагащите органи, които бяха готови да участват в насилственото сваляне на сегашното правителство срещу парична награда. “, – каза Bychek. Според него беларуските специални служби са документирали срещи с военнослужещи, срещи с представители на терористични групи, чиято дейност, наред с други неща, преди това е била потискана от Комитета за държавна сигурност. „Записали сме два случая на прехвърляне на незаконни парични награди на военнослужещи чрез тайни операции“, каза Бичек.

Според него оперативно-издирвателните дейности са продължили повече от шест месеца. “Документирахме незаконната дейност на членовете на тази терористична група на всички нейни етапи”, каза той. Бичек каза още, че през март тази година КГБ е получило информация за пристигането на Зенкович в Москва. „В съответствие със съществуващите споразумения КГБ се свърза с руските партньори и ги попита за възможността за пристигането на белоруската оперативна група“, каза той.

В същото време той добави, че при пристигането си в Москва беларуските оперативни представители са запознали руските партньори с курса, планирали и изпълнили набор от мерки, “насочени към съвместно документиране и последващо задържане”.

На 17 април Лукашенко заяви, че политологът Александър Федута, опозиционният политик Григорий Костусев и адвокат Юрий Зенкович планират покушение срещу него и синовете му и обвини американските специални служби и ръководството на САЩ за организирането на покушението. Ръководителят на КГБ на Беларус Иван Тертел каза, че „превратът е планиран от заговорниците за това лято, юни или юли“.

Тогава Центърът за връзки с обществеността (DSP) на ФСБ съобщи, че руската ФСБ е задържала двама души, които подготвяха военен преврат в Беларус и елиминирането на президента Лукашенко. В резултат на съвместна специална операция на ФСБ с КГБ на Беларус, незаконните дейности на Юрий Леонидович Зенкович, който има двойно гражданство на САЩ и Беларус, и Александър Йосифович Федута, гражданин на Беларус, бяха потушени. Те планираха да извършат военен преврат в Беларус по разработен сценарий на „цветни революции“ с участието на местни и украински националисти, както и физическото елиминиране на Лукашенко, съобщиха от ФСБ ДСП, съобщава https://tass.ru/