ПРЕД НДТ – ПЕТЯ ПЕТРОВА –  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС И ЗАМ.-ДИРЕКТОР НА ЧАСТНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „МАРИЯ МОНТЕСОРИ“.

– Г-жо Петрова, приближава новата учебна година, с всички вълнения и притеснения на родители, учители и деца около нея. Тази година, предвид пандемията от Ковид 19, тя вероятно отново ще бъде нестандартна учебна година. Разкажете на нашите читатели за организацията, предвидените мерки и очакванията на колектива на ЧОУ „Мария Мжнтесори“.

Да, така е – светът е изправен пред нещо, за което няма предишен опит и дори само този факт е достатъчен, за да покачи допълнително напрежението. Знаем, че човек се страхува най-вече от неизвестността. Така или иначе, с вече известните ни факти, които черпим не само от българската преса, но наблюдаваме и училищата в други държави как процедират, екипът на нашето училище предприема различни стъпки и мерки, за да защитим здравето на деца и учители. Както обичам да казвам – ние ще направим това, което зависи от нас, останалото – времето ще покаже.

– Вероятно при вас е и по-лесно. Знам, че имате по-малко деца от едно стандартно държавно училище.

– Да, така е, освен това при нас класовете са до 12 деца. За съжаление, реформата да се намали броят на децата в паралелките в държавните училища е фатално закъсняла. Ако беше въведена преди пандемията, сега нямаше проблемите да са толкова трудни за разрешение пред големите училища. Но, има начини, стига да има воля и желание за промени и най-вече – за много повече работа. Казвам това, защото най-лесно е да казваме „не може“, „няма начин“.  Естествено, че за учителите тази година ще бъде изключително натоварваща. При нас сме въвели една мярка, която родители и общественост оцениха високо, а именно: ако детето бъде оставено у дома от родител, защото има някакви притеснения относно здравето му, или пък медицинският специалист – при сутрешния задължителен преглед на входа на училището, реши, че има притеснения или колебания по повод здравето на детето и го върне у дома – тогава, ако детето е в кондиция, чувства се добре – то то ще може да влезе в час, но от дома – чрез онлайн платформата Zoom. Така то ще бъде реално в класната стая, в реално време и няма да изпуска материал. Това е огромно натоварване за учителите, защото ще им се наложи да водят час за децата, които са присъствено, но същевременно и онлайн. Ние оценяваме високо готовността на нашите учители да поемат това натоварване, но деца и родители да се чувстват спокойни за предстоящото.

– Звучи чудесно, наистина това е една прекрасно решение за притеснените родители! Все пак, има родители, които не желаят да пуснат децата си на училище тази година, но пък всички знаем, че образованието е задължително. Какво бихте посъветвали тях?

– Напълно нормално е родителите да имат притеснения. За онези, които биха желали децата им през предстоящата учебна година да не бъдат в присъствено обучение, сме предложили самостоятелната форма на обучение. Самостоятелната форма, която предлагаме ние, е доста по-различна от общопознатата и общоприетата, в която детето през цялото време се подготвя само. За родителите, които желаят тази година децата им да стартират в самостоятелна форма на обучение, а евентуално по-късно, при повече яснота или успокояване на обстановката, да се върнат в присъствена, сме предвидили следното: всяко дете ще може да влиза до 20 % от часовете по всеки предмет; ще прави контролни, тестове и класни с останалите, но онлайн, като преподавателите ще оценяват работите му – естествено, без оценки. Всеки месец детето ще има онлайн консултация с преподавателя по конкретния предмет – за насоки и помощ. Ако детето е от шести или седми клас – всички часове, които са за допълнителна подготовка за НВО по БЕЛ и математика в края на седми клас – ще има отново онлайн достъп до това обучение през цялото време. Програмата „Израстваме заедно“, която представлява обучения, тренинги за деца, родители и учители – също ще бъде на разположение на тези деца и родители, отново онлайн. Не на последно място – опростената комуникация с преподаватели и ръководство считам, че е важно предимство, за да бъде записано едно дете в самостоятелна форма в нашето училище.

– Какви други мерки за сигурност сте обсъдили?

– Те са много и различни, но най-общо казано – много уроци сред природата, потоците на начален и прогимназиален няма да се смесват, медицински контрол на входа, строги правила за носене не предпазни средства и дезинфекция, възможност за преминаване при нужда на едно дете в режим на онлайн обучение и др. Пак казвам, щастлива съм, че родителите ни оценяват тези мерки и ги подкрепят, защото ние действително ги написахме от името на родителите и за тяхното, доколкото е възможно в подобна ситуация, спокойствие.

– Всички знаем за трудностите, които срещат всички сектори и бизнеси,  много хора губят препитанието си. В този ред на мисли, политиката ви претърпя ли промени, намалихте ли си таксите, критериите за прием?

Критериите няма причина да бъдат променяни, но естествено осъзнаваме трудностите, през които всички преминаваме, особено, ако се наложи дистанционно обучение, както през втория срок на предходната учебна година. Радвам се, че взехме решение всеки период, в който българските училища преминават на задължително дистанционно обучение, таксата да се намалява наполовина пропорционално на дните с такова обучение. Много ясно осъзнаваме, че за ефективно обучение ние имаме истинска нужда от подкрепата и помощта на родителите, особено в начален етап – така че за нас бе важно в този труден момент да сме солидарни и социално отговорни.

– Казахте ефективно обучение – считате ли, че проведеното дистанционно през втория срок на предходната учебна година бе такова?

– Не бих могла да говоря от името на цялата образователна система или училища – мога да кажа за нашето. При нас обучението не прекъсна, ползвахме платформата Zoom, която позволява реално обучение в реално време. Онзи ден прочетох, че МОН щели да въвеждат правилото – при дистанционно обучение камерите на деца и учители задължително да били включени. Ами, разбира се, че е необходимо да са включени – как се осъществява ефективен, доколкото е възможно да бъде ефективен един онлайн образователен процес, ако децата не виждат лицето на преподавателя си или пък преподавателят не вижда лицата на децата си. В този ред на мисли – съвсем осъзнато заявявам, че при нас се проведе едно от най-добрите дистанционни обучения за страната.

– Очаквате ли, че може учебната година да започне дистанционно?

– Считам, че ще се стартира присъствено, макар да е невъзможно да се предвижда каквото и да било. Продължаваме да работим усилено, за да има решение за всички родители – и за онези, които искат присъствено, и за онези, които не желаят присъствено обучение за децата си пред предстоящата учебна година. Септември ще бъдем готови да реагираме във всички възможни сценарии.

– Зная, че тази година бяхте одобрени от МОН за иновативно училище и то с доста мащабна иновация, обхващаща както начален, така и в прогимназиален етап. Ако трябва да обясните накратко – в какво се изразява тази иновация?

Съвсем накратко – в начален етап се въвеждат т.нар. единни образователни територии – учениците първи и втори клас ще бъдат заедно в часовете по Музика, Изобразително изкуство, Технологии и предприемачество и Физическо възпитание и спорт. Смесените групи развиват изключително много социалните умения на децата, като дори при смесените групи – те остават сравнително малки – по 15-16 деца. Още повече, в момента работим по вариант голяма част от уроците да бъдат на открито – поне, докато времето го позволява. В начален етап въвеждаме и нов предмет „Готови за живота“, който според мен е изключително важен за децата ни. Този предмет включва изучаване на социално-емоционални компетентности и много други неща, важни за живота им на възрастни на по-късен етап.

В прогимназиален етап иновацията обхваща шести и седми клас – в посока по-добра подготовка за предстоящите им изпити /НВО/ по БЕЛ, Математика и Английски език. Учениците от шести и седми клас ще се обучават в т.нар. „образователни писти“, което ще позволи още по-добър индивидуален подход към учениците /освен малкия брой деца в група/ – напредналите ще могат да надграждат учебния материал, а учениците от групите за подкрепа ще имат възможност да наваксат и компенсират възможни образователни дефицити.

Предвидена е и програма „Израстваме заЕдно“, в която са планирани съвместни събития за деца, учители и родители под формата на разновъзрастови обучения, дискусии и работилници с цел повишаване на социално-емоционалните компетентности и постигане на оптимален емоционален климат.

– Наистина виждам, че както при мерките за сигурност, предложения вариант за самостоятелна форма на обучение, така и в иновацията се стремите да обхванете всички страни на учебния процес, а именно – ученици, учители и родители. Не изключвате родителите по никакъв начин.

– В никакъв случай, ние сме заедно във всичко – възпитаваме заедно децата си – родители, учители и ръководство. За всички важни решения имаме предвид тяхното мнение, то е изключително важно за нас. Без родителите ние не бихме могли да се справим по желания от нас начин.

– Надявам се повече училища да последват вашия пример.

– Аз също се надявам. Не избираме лесното, избираме това, което работи и ще бъде наистина полезно и адекватно – дори това за нас да означава много повече работа и натоварване, защото това е наистина важно за нас, за нашите деца и техните родители. Стремим се винаги да имаме визия за това, което правим и вярвам, че можем още много да покажем.