Кацаров: Нова заповед за мерките срещу COVID-19 ще има до ден-два

0
1454

Във вторник или в сряда ще има нова заповед във връзка с COVID мерките. Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред журналисти.

След като в петък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи две алтернативи за нови мерки, здравният министър събра епидемиолози от цялата страна, но не присъства на свиканата среща. „Искам сами да вземат това решение на базата на медицинските познания, за да няма никакво съмнение за някакви политически влияния. Следваме плана, но той е препоръка за действие – не е нормативен акт, затова експертите се събират и казват „най-добре е това”, заяви Кацаров.

Едната алтернатива  – „зелените сертификати” да са задължителни – се приема положително в редица сфери. Например сред шефовете на болници. Обмисля се и дали документът да се изисква от всички учители и непедагогическия персонал.

„Предложили сме да има един месец гратисен период, така че да има достатъчно време да се подготви системата и учителите да се ваксинират. Който не се ваксинира, ще трябва да бъде тестван всяка седмица”, каза министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Ще бъде определен и праг, според който да се знае кога учениците в една община преминават към онлайн обучение.

Здравните власти са категорични: една от последните мерки, до която ще прибегнат, е спирането на плановия прием заради пандемията. „Мнението на всички е категорично, че плановите операции не трябва да се спират”, каза Стойчо Кацаров.

Ако вариантът със „зелените сертификати” бъде избран като по-добра алтернатива, част от браншовете настояват документът да е задължителен за всички. „Не може един човек, който няма сертификат, не е ваксиниран или няма тест да ме проверява мен дали имам или нямам”, смята Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

„Няма ли да е по-удобно да си вземат „зелен сертфикат”, да не се редят през зимата по 15 минути пред лабораториите, а да вземат сертификата?”, коментира адвокатът Марин Марковски.

Коя от двете алтернативи ще бъде избрана от експертите – остава под въпрос. Очаква се новите мерки да влязат в сила до края на седмицата. https://nova.bg/