Кандидатурите за кмет на община Балчик до момента

0
820

 

БСП излизат в подкрепа на настоящия кмет Николай Ангелов, който е обявил намерение да се кандидатира за пети мандат. Местните червени са определили кандидатите си и за девет села от общо 17, в които ще има избори за кмет на населеното място, като намеренията им са да ги увеличат с още две, коментира Николай Колев – председател на общинската организация. Той съобщи още, че до 20 септември ще са готови с всички имена и листата за съветници – общо 21 лица, колкото са членовете на местния парламент според броя на жителите на общината.

ГЕРБ – СДС е с номинация за кмет на общината Димитър Николов – общински съветник и лидер на общинската организация на ГЕРБ. Изчаква се одобрение на кандидатурата все още от централата, което ще се случи до средата на месеца. Дотогава ще е ясна и кандидатската листа, която до голяма степен е подредена, заяви Николов.

От коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ все още не са готови да обявят кандидатите си за кметове и кандидатската листа, каза представителят им Женя Кирилова.

В събота партия „Възраждане“ ще оповести на пресконференция в Добрич кандидатите си.

Движението за права и свободи няма желаещ да бъде кмет на Балчик и ще изчака обявяване на другите имена, за да реши кого да подкрепи. Водачът на листата се очертава настоящият съветник и общински лидер Мехмед Расим. По думите му имената ще бъдат потвърдени от централата, след като общинската организация вече е изпратила предложенията си.

„Има такъв народ“ все още са на етап обсъждане на листата си, но кандидат за кмет на община няма да издигат, съобщи представителят Станислава Стефанова.

На 9 септември ОИК – Балчик започва работа. Срокът за регистрация на политически формации и инициативни комитети в ОИК е до 17:00 часа на 18 септември. До 26 септември партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети правят предложение за регистрация в ОИК на кандидатските си листи. В същия срок ОИК ги регистрира.

Право да избират и да бъдат избирани за общински съветници и за кметове имат гражданите, които са “живели най-малко през последните шест месеца в съответното населено място” преди датата на произвеждане на изборите.

Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик

https://bnr.bg/varna