КАЛИНКА ВЪЛЧЕВА ПОСРЕЩНА ПОЧИТАТЕЛИ, ПРИЯТЕЛИ И РОДНИНИ НА СВОЯТА ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА

0
552
20 септември 2022 г. Малко преди 17,00 часа в музея на Тервел пристига Калинка Вълчева, придружена от дъщеря си Румяна и ученика си Петър Петров. Още на входа на сградата певицата е „посрещната“ от голям ролбанер, който кани тервелчани на юбилейна изложба посветена на нея- на предстоящия и 80- годишен юбилей. Постепенно започват да прииждат хора от всички посоки- ученици, приятели от детството, почитатели, братът на Калинка със семейството си, нейните внуци и правнучката. Целият втори етаж на сградата в музея на град Тервел е изпълнен с хора, дошли да се срещнат със своята любима певица и да се запознаят отблизо с нейния живот. Тук са също кметът на община Тервел инж. Симеон Симеонов, заместник- кметовете Дияна Илиева и Велчо Велчев, председателят на Общински съвет Тервел Мария Гочева, директорът на ЦПЛР „Малкият принц“ Живка Ненова, секретарят на НЧ „Димитър Дончев-Доктора“ гр. Тервел Светлин Марков и читалищните секретари от цялата община. Сред гостите бе и най-младият от почетните членове на Тервел Мариян Колев, който в момента е старши треньор на националния отбор по спортна аеробика в Баку.
Както вече многократно анонсирахме, по инициатива на Община Тервел през месеците септември и октомври, се организират юбилейни чествания по повод двойния празник на световноизвестната народна певица Калинка Вълчева, наречена от своите почитатели „Славеят на Добруджа“. Началото бе дадено от водещата на събитието Боряна Николова. Последваха поздрави от кмета на Общината и председателя на ОбС, от секретаря на читалището. Бе поднесен поздравителен адрес от областния управител на Област Добрич, Здравко Здравков.
Изложбата представя жизнения и творческия път на певицата Калинка Вълчева. Родена на 18.10.1942 г. в малкото добруджанско село Сърнец в община Тервел, изпълнителката е една от най-емблематичните добруджански певици, допринесли за развитието и популяризирането на добруджанския фолклор. За този принос Община Тервел обяви Калинка Вълчева за почетен гражданин през 2001 г. Израства в семейство на музиканти, закърмена с любовта към българската фолклорна музика. В свое интервю тя разказва, че прекарва голяма част от детството си по седенки, където с часове се наслаждава на прекрасните гласове на майка си и лелите си, веселото свирене на гайда на свако си и омайните звуци на хармониката на чичо си. Гласът й е толкова силен и звънък, че често прозорците в родния дом се разлюляват от породения резонанс. Жителите в Сърнец изразяват възхищението си от таланта й, твърдейки, че щом запее, гласът й оглася не само Добруджа, а и Странджа, Рила и Пирин. През ученическите си години е солистка в училищния хор.
След Добруджанския събор през 1960 г. Калинка Вълчева става солистка на Ансамбъла при НЧ „Димитър Дончев- Доктора“. Няколко години по- късно започва работа в Русе с музикантите Васил Първанов от оркестър „Хоро“ и Иван Коев, в „Дома на моряка“. Там се среща и с колежката си Радка Радева. Точно тя и дава стимул да се яви на прослушване за народни певици в радио София. В Русе започва работа с музикантите Илия Аргиров, Мита Стойчева, Стайка Гьокова, Йовчо Караиванов.
През 1967 г. постъпва в Ансамбъла на Българското национално радио като солистка. След основаването на „Мистерия на българските гласове“, Калинка Вълчева става водещата
солистка в хора“, където изпява най-хубавите български песни и работи с най-великите наши композитори – Коста Колев, Красимир Кюркчийски, Стефан Мутафчиев, Анастас Наумов, Николай Кауфман. В продължение на 23 години е солистка на световноизвестната формация. Участва в най-престижни фестивали в Европа, Русия, Северна Америка и Израел, жъне световна слава и признание, а през 1990 г. формацията получава награда „Грами“. Има записи на повече от 200 добруджански песни за Радио „София“, както и за Радио „Варна“, Радио „Стара Загора“ и Радио „Шумен“. Своя професионален път Калинка Вълчева свързва с оркестър „Асеновград“, с оркестър „Лозница“, с „Конушенската група“, „Канарите“ с оркестър „Добруджански авлиги“, оркестър „Бисери“, с Професионален ансамбъл „Добруджа“ гр. Добрич, с оркестъра на НЧ „Димитър Дончев- Доктора“ в гр. Тервел и още много други. Детският фолклорен танцов ансамбъл в гр. Тервел също носи нейното име.
След 1992 г. Калинка Вълчева се установява в Англия заедно със съпруга си Мартин Дженкинс- музикант- изпълнител на мандолина, виола, флейта и музикален продуцент. При 15- годишния си период в гр. Ковънтри основават „Вълчева-Дженкинс Инседънт“. С групата правят експерименти като вплитат елементи от добруджанската музика в авторски произведения на основата на английския и бретонския фолклор, изпълняват българска народна музика.
От 2019 г. е част от формацията “Гласове на традицията”, създадена от диригента Милен Иванов. В нея участват най-добрите професионални певци и певици, които изпълняват заедно старинна фолклорна и църковна музика.
Днес Калинка Вълчева съхранява цялата своя създадена музика, която желае да предаде на бъдещите поколения, за да може да бъде запазен чистия, автентичен фолклор. Това го доказват нейните последователи – участниците в конкурса за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен „С песните на Калинка Вълчева“, който се организира от Община Тервел.
Толкова богат живот, събран в 8 пана с над 100 снимки, които представят нейното лично и професионално развитие. Експонирана е богатата колекция от награди на певицата от участието в различни национални и международни конкурси, както и получените държавни отличия: златен медал от 2-ри републикански фестивал през 1964 г., златен медал от Световен фестивал през 1968 г., Златен ключ от фестивала в Братислава през 1976 г., сребърна и златна лира от Съюза на музикалните и танцови дейци, Златен печат на цар Симеон Велики от Министерство на културата (2015 г.) и др. Могат да се видят и чуят аудиозаписи, реализирани през годините: грамофонни плочи, аудиокасети, CD- като самостоятелни издания и като компилации- като солов изпълнител, с оркестър „Бисери“ гр. Добрич, с оркестър „Лозница“, с „Мистерия на българските гласове“, с оркестър „Вълчева-Дженкинс Инседънт“ (Великобринатия) и Емануел Фрин „Тополово“ (Франция).
Статии и публикации в периодичния печат и в сборници, посветени на Калинка Вълчева допълват богатия списък с експонати в изложбата. Материалите за нея са предоставени от личния архив на певицата, както и от архива на Община Тервел, от фондовете на Регионална библиотека „Дора Габе“ гр. Добрич и на Читалищна библиотека при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ гр. Тервел, които са партньори на общинска администрация при реализирането на изложбата. Тя ще може да се види до края на месец октомври 2022 г. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.
Снимки- Петър Станев, Севдалина Колева