КАЛЕДАР НА СЪБИТИЯТА : 1187 г. – Сирийският султан Саладин превзема Ерусалим. 1870 г. – Рим е обявен за столица на обединена Италия. 1921 г. – Във Варна започва първата учебна година във Висшето търговско училище 1944 г. – Нацистите потушават Варшавското въстание 1996 г. – Убит е Андрей Луканов – български политик и държавник, 40-ят министър-председател на България 2002 г. – Народното събрание приема с консенсус 3. и 4. реактор на АЕЦ “Козлодуй” да бъдат затворени

ПРАЗНИЦИ:

2022 г. Невиждан ужас на футболен мач преживяха феновете на голямото футболно дерби в Индонезия между Арема и Персебая (2:3). При стълкновение с полицията на стадиона загиват близо 130 души, сред които жени и деца.

2014 г.

Взрив в завод за взривни вещества в Горни Лом отнема 15 човешки живота.

2014 г.

Водачът на Шведската социалдемократическа работническа партия Стефан Льовен е новият министър-председател на страната.

2013 г.

След съвместна операция на американските власти онлайн платформата за анонимна търговия с наркотици и други забранени дейности Silk Road е свалена от Интернет. Над 100 000 души са пазарували от сайта посредством електронната валута Bitcoin. Сайтът е разположен в т.нар. „дълбока мрежа“, като се разчита на Tor, без да се индексира от търсачките. През сайта са извършени сделки за 9.5 млн. биткойна, които се равняват на около 1.2 млрд. долара, като около 80 млн. са натрупани като комисионна за сайта. Собственикът на Silk Road Уилям Улбрихт е задържан с обвинения за наркотрафик, хакерство и пране на пари.

2012 г.

Михаил Саакашвили губи изборите за президент в Грузия.

2011 г.

Руският премиер Владимир Путин изявява намерение да създаде “Евразийски съюз”, в който да влизат бивши съветски републики и ще се изгради на базата на митническия съюз с Беларус и Казахстан, който следващата година премахва всички бариери пред търговията и движението на капитали и работна сила между трите страни.

2010 г.

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев откриват завършен участък от АМ „Марица” с дължина 30,28 км.Стойността на извършените строителни и ремонтни дейности е 36 милиона лева. Изграждат се и мост над река Марица с дължина 392 м, четири малки моста, 17 селскостопански подлеза и пет пътни надлеза.

2007 г.

История С резолюция на ООН 2 октомври е обявен за Международен ден без насилие.

2007 г.

Умира Екатерини Гръцка

Екатерини Гръцка и Датска—лейди Брандрам е родена на 4 май 1913 г. в Атина, Гърция. Дъщеря е на гръцкия крал Константинос I и на немската принцеса София. Родена е като Екатерини цу Щлезвиг-Холщайн-Зонденбург-Глюксбург, принцеса на Гърция и Дания. Сестра е на трима гръцки крале–Георгиос II, Александрос и Павлос I, както и на румънската кралица Елена. На 21 април 1947 г. се омъжва за офицер от британската армия–майор Ричард Брандрам. Умира в Лондон, Великобритания.

2002 г.

История Народното събрание утвърждава с консенсус 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ “Козлодуй” да бъдат затворени след приемането на България в Европейския съюз. Решението е предизвикано от позицията на правителството от 26 септември, реакторите да бъдат спрени до края на 2006 г.

1996 г.

История Пред дома си в София е убит Андрей Луканов – български политик и държавник, 40-ят министър-председател на България (8 февруари – 22 септември 1990 г., 22 септември – 20 декември 1990 г.), министър на външнотърговските връзки (1987-89 г.). Член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП (1989 г.).

1996 г.

Общият съвет на Световната търговска организация (СТО) взема решение за одобряване на Протокола за присъединяване на Република България към Маракешкото споразумение за създаване на СТО.
Световната търговска организация е приемник на ГАТТ (Общо споразумение за митата и търговията – учредена през 1947 г.).

1991 г.

Компютърните гиганти Apple и IBM се обединяват.

1985 г.

История Умира американския актьор Рок Хъдсън (с истинско име Рой Харолд). Известност получава с ролите си във филмите “Гигантът” и “Династия”.

1982 г.

Във Варна стартира XXVII фестивал на българския игрален филм.

1972 г.

Дания гласува с мнозинство от 63.4% срещу 36.6% в подкрепа на присъединяването си към Европейския съюз.

1958 г.

Започва пленум на ЦК на БКП, на който се разглежда международното и вътрешното положение на страната и съкращаването на сроковете за изпълнение на петилетката. Утвърдени са “Тезиси за работата на партията сред турското население”.

1956 г.

В Ню Йорк е представен първият в света атомен часовник. Грешката този вид часовници се свежда в границите на приблизително 1 секунда изоставане на всеки 3 000 000 години.

1951 г.

История Роден е Стинг – английски рок музикант. Член е на групата “The Police”. Сред по-известните му албуми са: “The Dream of the Blue Turtles” (1985), “The Soul Cages” (1991), “Ten Summoner’s Tales” (1993), “Brand New Day” (1999). Участва във филмите “Куадрофения”, “Артемис 81”, “Очистително”.

1946 г.

На екран се появява първият “сапунен” сериал ­ американският “Далечен хълм”.

1944 г.

Нацистите потушават Варшавското въстание, избухнало на 1 август 1944 г. в окупираната от германските войски полска столица. Въстанието е вдъхновено от полското емигрантско правителство в Лондон и се ръководи от Армия Крайова. В него загиват около 200 000 души.

1942 г.

История Английският лайнер “Куин Мери” прерязва на две палубата на крайцера “Курасао”, в резултат на което загиват 338 човека.

1936 г.

След отменянето на сухия режим в САЩ е открито първото предприятие за производство на алкохолни напитки, след отменянето на сухия режим.

1931 г.

Американците Клайд Пенкбърн и Хю Хърндън обявяват намерението си да прелетят за първи път над Тихия океан. Три дни по-късно те извършват първия успешен полет над Тихия океан, изминавайки разстоянието от Япония до Америка за 41 часа и 31 минути, прелитайки над 8000 км.

1930 г.

История В София стартира учредителното събрание на партията Национална задруга за политическо възраждане с председател Александър Сталийски и с печатен орган в. “Възраждане”.

1927 г.

История Умира Сванте Арениус – физикохимик, професор. Автор е на теорията за електролитната дисоциация, на трудове по химична кинетика, астрономия, астрофизика, биология. Носител на Нобелова награда за химия през 1903 г.

1921 г.

История Във Варна започва първата учебна година във Висшето търговско училище.

1919 г.

Открива се XXVIII ОНС. За председател е предложен Найчо Цанов (радикалдемократ), който не приема поста и парламентът се ръководи от подпредседателя Недялко Атанасов (БЗНС).

1916 г.

История Умира Димчо Дебелянов – български поет. Участва в Балканската война и Първата световна война. Автор е на стихосбирките “Копнежи”, “През април”, “Спомени”, “Под тъмни небеса”, както и на произведенията “Легенда за разблудната царкиня”, “Хумор и сатира”, “Проза”.

1915 г.

По време на Първата световна война Англия и Франция обявяват война на България.

1910 г.

Два самолета се сблъскват във въздушното пространство над Милано. Това е първата самолетна катастрофа.

1909 г.

Изигран е първият ръгби мач – между отборите на “Harlequins” и “Richmond”

1904 г.

История Роден е Греъм Грийн – английски писател и драматург. Автор е на множество творби, между които – “Същността на нещата”, “Властта и славата”, “Тихият американец”, “Комедиантите”.

1895 г.

За първи път е отпечатан комикс във вестник.

1890 г.

История Роден е Иван Лазаров – български скулптор, академик, професор. Автор е предимно на фигурални композиции и портрети, издялани от камък, с ясна конструктивна форма и експресивно виждане – “Три селянки”, “На нож”, “Почивка”; декоративно-монументална пластика – надгробие на П. К. Яворов, “Майка” – паметник на гроба на Димчо Дебелянов в Копривщица

1870 г.

Рим е обявен за столица на обединена Италия.

1869 г.

История Роден е Мохандас Карамчанд Ганди, наречен Махатма (Велика душа) – идеолог и водач на индийското национално-освободително движение срещу английското управление, юрист, защитник на ненасилственото гражданско неподчинение като средство за постигане на политически цели.

1847 г.

История В Галац умира Васил Априлов – български възрожденски и книжовен деец. През 1835 г. Васил Априлов основава първото новобългарско светско училище – Габровското училище. Предлага за основа на литературния български език източнобългарското наречие.Настоява за въвеждането на българския език в църковното богослужение и за замяната на гръцките свещеници с български. Автор е на редица трудове и статии, по-важни от които са: “Българските книжици, или на кое словенско племе собствено принадлежи кириловската азбука?” (1841 г.), “Денница на новобългарското образование” (1841 г.).

1836 г.

История Чарлс Дарвин се завръща във Фолмаут, Англия, след 5-годишно изследователско пътешествие в южните океани на борда на кораба “Бигъл”.

1608 г.

История Ханс Липершай от Миделбург монтира първият телескоп.

1535 г.

История Френският мореплавател Жак Картие, плавайки срещу течението на р. Сейнт Лорънс достига до селището Ошлага – на мястото, където се сливат реките Отауа и Сейнт Лорънс. Впечaтлен от причудливия вид на намиращата се в непосредствена близост планина, Картие решава да я нарече “Мон Роаял” (Кралска планина). До нея по-късно е основан гр. Монреал намиращ се на територията на днешна Канада.

1452 г.

История Роден е Ричард III – крал на Англия, дук на Глоучестър от 1461 г., от династията Йорки. Брат е на Едуард IV. Той узурпира властта през юни 1483 г. след смъртта на Едуард IV.

1187 г.

История Султанът на Фатимидите, Халиф Салах ед-Дин (Саладин) превзема Ерусалим. Загубата на свещения град предизвиква Третия кръстоносен поход (1189-1192г.), ръководен от Фридрих I Барбароса, Ричард I Лъвското сърце и Филип II Август, който се оказва неуспешен.