Анастасия Харламова

Съученици държаха 16-годишно момиче в сексуално робство в Казахстан. Ученичка беше принудена да употребява наркотици и да проституира, заплашвайки да убие родителите си. Какво се знае за този грандиозен случай на тийнейджърско насилие – в материала на „Вечерна Москва“.

Какво се знае

Мъките продължиха шест месеца – момичето беше регистрирано в сайт за проститутки, взеха парите й, тя беше душена, измъчвана и изгаряна с разтопени торби. Според майката на жертвата ученичката е била тормозена от трима души – съученичка, сестра й и друг ученик.

– Беше съученика. Това момиче дойде у нас от 10-ти клас, беше приятелка с дъщеря ни. Понякога оставаше с нас през нощта. Тогава те започнаха да молят дъщеря ни да дойде при тях. Първо бяхме против, но после ни убедиха, че всичко ще е наред… През януари взеха телефона на дъщеря ни и я регистрираха в сайт за проститутки, след това я изнудваха, като я снимаха как се преоблича пияна, беше гола … През февруари дъщеря ми все пак се прибра и отиде на училище. Но след това апетитите на престъпниците нараснаха: дъщерята започна да излиза през деня, а след това вечер. Имаше дни, когато тя беше принудена да проституира по два дни без почивка. Ако се забавеше да преведе парите на престъпниците дори за пет минути, я биеха, разказа майката на жертвата.

Докато жертвата беше в робство, тя не яде почти нищо, получаваше само парчета. Детето е заплашвано и с репресии срещу родителите си. Момичето много се страхуваше за тях, защото разбираше, че мъчителите й са наистина опасни.

Жертвата е държана в апартамента на един от заподозрените. Майка му, която е собственик на имота, работи на ротационен принцип. В същото време, според съобщения в медиите, апартаментът е бил напълно подготвен за такива срещи, прозорците са били запечатани. Предполага се, че майката на заподозрения е знаела, че там ходят мъже. В допълнение към този апартамент имаше и други места (например сауни), където момичето отиде с такси, за да посети „клиенти“.

Когато дъщеря им изчезна от дома, родителите подадоха жалба в полицията, IDN и криминалния отдел, но според общественото движение и фондация NeMolchiKZ никой не започна да я търси. Ученичката се свързала с близките си, но отказа да разкрие местонахождението си. Нейни съученици я принудили да заблуди родителите си и да каже, че работи като сервитьорка или продавачка в цветарски магазин, но когато близките й пристигнали на посоченото място, момичето вече не било там.

През пролетта майката на жертвата отишла на училище, но там започнали да я заплашват, че дъщеря й ще бъде изпратена в интернат, а майка й ще бъде лишена от родителски права.

„Всеки път ме заплашваха в училище, че ще я изпратят в специален интернат и че ще бъда лишена от родителски права. Казаха ми, че всичко ще се нареди, тя е тийнейджърка. И училището взе разписка от всички деца, че дъщеря им е ходила на училище. Но тя не отиде”, увери майката на момичето.

По-късно съученици поискали голяма сума пари от жертвата.

„Казаха, че ако ученичката не донесе пари, веждите и косата й ще бъдат обръснати.“ Момичето се обърнало към приятеля си, а той уведомил родителите й за всичко, съобщиха от фондация НеМолчиКЗ.

След освобождаването си от робство момичето не може да получи медицинска помощ: майка й трябва да отиде в частна клиника, за да се изследва и да документира нараняванията си. Пострадалата не можела да спи и не е яла почти нищо. Според фондацията тя не е получила никаква помощ от държавни агенции, въпреки факта, че след като историята стана публична, на родителите е обещана подкрепа и помощ от психолог.

Много пъти й се налага да дава показания и да описва случилото се пред полицията. По време на един от тези разпити майката на момичето дори трябваше да повика линейка.

Основателят на фондацията Дина Тансари (Смаилова) каза, че ученичката е в ужасно психологическо състояние:

— Момичето не се усмихва, не се смее и дори не плаче. Виждала съм такива травмирани деца. Тя просто прие случващото се. Страшното за нас е, че тя направи всичко това автоматично. Тя не виждаше изход.

Фондация NeMolchiKZ заяви, че първият изнасилвач и клиент на ученичката е бил служител на Комитета за национална сигурност на Казахстан. Според Тансари всички трансфери, извършени от мъжки „клиенти“ на момичето, са записани:

– Общо са повече от хиляда. Близките на пострадалото момиче планират да изправят всички замесени пред съда.

Също така стана известно, че във връзка с този инцидент са уволнени директорът на училище-лицей № 7, заместник-възпитателят, психолог, социален педагог и класни ръководители . Освен това началникът на градския отдел по образованието беше строго порицан и отговорният специалист на отдела за възпитателна работа беше отстранен от длъжността си. А шефът на отдел „Образование“ е обявен за некомпетентен.

Какво наказание очакват тийнейджърите?

Полицията образува наказателно дело по член 134, част 3 („Въвличане на непълнолетно лице в проституция“) от Наказателния кодекс на Република Казахстан.

— По този факт полицейски служители регистрираха наказателно дело, непълнолетни заподозрени бяха задържани и поставени в център за временно задържане (център за временно задържане – бел. „ВМ“ ), съдът приложи превантивна мярка под формата на домашен арест срещу заподозрените. Шест месеца пострадалата не се е свързала с органите на реда. Сега по случая са назначени съответни експертизи и се провежда цялостно, пълно и обективно разследване“, се казва в съобщението на правоохранителните органи.

По-късно обаче адвокатът на насилниците заяви, че мярката за неотклонение е променена на тримата заподозрени. Те са арестувани за два месеца.

Освен това е образувано наказателно дело срещу родителите на заподозрените тийнейджъри за неизпълнение на задълженията им по отглеждане на непълнолетни.

Родителите на пострадалата ученичка настояват статията да бъде преквалифицирана в по-тежка, тъй като по тази статия учениците могат да получат максимална присъда до шест години затвор.

Разследването продължава.

Защо тийнейджърите са толкова жестоки?

Според психиатъра и психотерапевта Алексей Вилков детската жестокост обикновено се свързва с проявата на психопатични черти, които се развиват в ранна детска възраст.

„Още в детството те развиват психична диагноза като психопатия или разстройство на личността. Диагностицира се след навършване на 18 години, но първите признаци се появяват в детството. Когато децата проявяват повишена агресивност, възбудимост и поведенчески разстройства, те трябва да бъдат под наблюдението на психиатър, подчерта специалистът.

Той отбеляза, че причините за това разстройство са свързани с неправилно възпитание, когато родителите проявяват прекомерна жестокост или свръхпротекция.

„Травмите от детството, тежкият стрес, жестокостта от значими възрастни също играят роля, а наследствеността играе голяма роля“, добави Вилков.

Както каза детският и семеен психолог Наталия Наумова пред VM, такова жестоко поведение на децата показва, че те са били унижени от своите родители или близки роднини.

„В живота им е имало травматични събития, които принуждават децата да изиграят болката си чрез унижението на друг човек. Така повишават самочувствието и значимостта си”, обясни събеседникът на „ВМ”.

Специалистът подчерта, че ролята на потенциална жертва обикновено се избира от човек, който е много обиден, както и някой, който е в по-уязвимо, слабо състояние.

„И тогава децата се обединяват срещу един слаб човек и започват да се занимават с тормоз. В този случай тормозът, разбира се, е явен и със сексуален характер. Следователно има предпоставки детето, което е измислило всичко това и е инициатор на тормоза, самото да е било подложено на насилствени действия от възрастни като дете. Най-вероятно става въпрос за малтретиране на дете и жестоко отношение към него, смята Наумова.

В бъдеще такова дете може да подтикне други връстници към насилие и тормоз, увери експертът.

„И други деца може да се страхуват да не се подчинят, защото самите те могат да се окажат в позицията на жертва.“ Само едно травмирано дете може да измисли такова нещо, а останалите се подчиняват, защото са свикнали на потискане, възпитани са в страх. Всички деца, които участваха в тази акция, бяха дълбоко травматизирани и всяко по своему“, сигурен е събеседникът на „ВМ“.

Според нея, ако родителите на пострадалото момиче не са забелязали побоищата и изгарянията по нея и не са се притеснили, че тя е изчезнала от дома, то може би момичето е било научено на безпомощност от дете.

„Чувства се нежелана и неоценена в семейството, защото се страхуваше да каже на родителите си какво й се случва. Тя не ги е молила за помощ. Възможно е и родителите да са малтретирали момичето в семейството”, заключи експертът.

ИЗТОЧНИК