• Уискито и конякът са две известни алкохолни напитки , придобили популярност по целия свят. Въпреки многото прилики, има и огромен брой разлики между тях както в производствения процес, така и в културата на използване. Днес ще ви кажем каква е разликата между уиски и коняк и как да изберете правилната напитка.

История на уискито

Историята на уискито датира от древните цивилизации. Първите споменавания за сублимация на алкохолни напитки са открити по време на разкопки на първите цивилизации в Месопотамия. Въпреки това уискито се появява като самостоятелна напитка в Ирландия и Шотландия през Средновековието. След това уискито се прави от ечемик и зърно: първото споменаване на дестилацията на ечемичен алкохол в ирландските хроники датира от 1405 г. Производството става наистина широко разпространено през 15 век, а три века по-късно уискито става неразделна част от културата на двете страни.

Историята на коняка

Конякът, за разлика от уискито, има по-тесен район на производство. Създаден е във Франция, в провинция Коняк , през 17 век. Първоначално местните винопроизводители започнали да експериментират с дестилация на вино, за да удължат срока му на годност, което довело до създаването на уникален спирт. Конякът придоби международна слава благодарение на висококачествените си сортове, превърнали се в символ на лукс и просперитет.

Как се прави уискито

Процесът на производство на уиски започва с малцуването на ечемика, който първо се накисва и след това се покълва, за да се активират ензимите, които превръщат нишестето в захар. След това суровината се подготвя за ферментация, като се смесва с вода и се добавя мая, която превръща захарта в алкохол. След ферментацията получената пивна мъст се дестилира в медни казани и след това отлежава в дъбови бъчви, където придобива характерния си вкус и цвят.

Как се прави коняк?

Производството на коняк започва с ферментацията на гроздова мъст. Полученото вино се подлага на процес на дестилация в медни казани, при което се получава коняк, който след това отлежава в дъбови бъчви за обогатяване на вкуса и аромата. След дълги години отлежаване алкохолът се разрежда до желаната сила, филтрира се и се бутилира.

Как да пием уиски правилно

Уискито трябва да се сервира в специални широки чаши с дебело дъно: тази форма ви позволява да оцените цвета и аромата на напитката. Температурата, при която се сервира уискито зависи от предпочитанията, но в повечето случаи то се сервира на стайна температура, което дава възможност за пълно разгръщане на вкуса и аромата му. Някои хора предпочитат да пият уиски на камъни или в коктейли. Ядки, сирена, черен шоколад или месни деликатеси обикновено се препоръчват като закуски.

Как да пием коняк правилно

Конякът се сервира най-добре в специални чаши за коняк – snifters. Тази форма дава възможност да се оцени концентрацията на аромата на напитката. Конякът също се сервира не охладен, а при стайна температура, така че богатият му вкус да се разкрие напълно. Най-често се препоръчва да закусвате коняк с шоколад, плодове или леки закуски като сирена. Коняк може да се сервира и към десерти.

Какво да избера: коняк или уиски?

Ароматът и вкусът на уискито се отличават с многостранни вкусови профили с нотки на карамел, препечено дърво, плодове и подправки. Конякът абсорбира повече от вкусовете, които придружават гроздето: флорални, плодови и дървесни тонове.

Всяка от тези напитки има свои индивидуални характеристики и културни традиции, което ги прави уникални. И двете напитки се съчетават идеално с различни ястия и създават атмосфера на удоволствие и комфорт. За да получите този ефект, не забравяйте за необходимостта да пиете алкохол в много умерени количества.