Каварненци отбелязаха 141 години от освобождението на града

0
1485

С общоградско поклонение днес каварненци отбелязаха 141 години от освобождението на Каварна от османско владичество. В церемонията по поднасяне на венци и цветя пред паметника „Защитата на Каварна“ участваха кметът на Каварна Нина Ставрева, зам.-кметовете Митко Недев и Йордан Йорданов, представители на Общински съвет – Каварна, представители на общинската администрация, Народно читалище“Сългасие-1890“, Исторически музей-Каварна, училища и детски градини,политически партии и граждани.

Преди 141 години нашият град е бил освободен от смели хора. Свеждаме чела пред подвига на всички свидни жертви – каварненци и други воини, дали живота си за свободата, на която се радваме и днес.

В словото си директорът на Исторически музей – Каварна Пенко Георгиев подчерта ролята на историческото „Каварненско въстание“ за освобождението на Добруджа и Каварна.

„Каварненци не са получили даром свободата си, те са я извоювали с кръвта на много жертви, със своите изгорели домове, но въпреки това те са намерили сили да посрещнат с хляб и сол своите освободители . Най-важните имена свързани с победата са Андрей Василев-Амирата и Еранос Ераносян“, поясни Георгиев.

http://www.kavarna.bg