Кабинетът на полските министри прие резолюция за необходимостта от решаване на въпроса за репарациите от Германия за годините на Втората световна война. Това се съобщава на сайта на правителството. В документа се подчертава, че за да се реши този проблем, Варшава и Берлин трябва да сключат международно споразумение. По-рано в Полша беше изготвен тритомен доклад за щетите, нанесени на републиката от нацистка Германия. Авторите му оценяват загубите на полската страна през годините на войната на 6,22 трилиона злоти ($1,53 трилиона по курс към 31 декември 2021 г.). След това Варшава изпраща нота до Берлин с искане за плащане на репарации, но получава отказ. Според анализаторите исканията на полското правителство за изплащане на обезщетение до голяма степен са предназначени за вътрешна аудитория и имат за цел да мобилизират електората в навечерието на парламентарните избори.

Полското правителство прие резолюция за необходимостта от решаване на въпроса за репарациите и компенсациите от Германия за щетите, причинени на републиката по време на Втората световна война. Това се съобщава на сайта на кабинета.

„Съветът на министрите прие закон за необходимостта от уреждане на въпроса за репарациите, обезщетенията и компенсациите в полско-германските отношения, като се вземат предвид загубите, които Полша и поляците претърпяха в резултат на незаконното германско нападение над Полша през 1939 г. , както и последвалата германска окупация”, се казва в съобщението на кабинета на министър-председателя на републиката.

Както се отбелязва на уебсайта на кабинета на министрите, тази резолюция „официално потвърждава, че нито по време на Полската народна република, нито след възстановяването на суверенитета през 1989 г., въпросът за репарациите, обезщетенията и обезщетенията, както и други форми на премахване на щетите, причинени на Полша и поляците по време на Втората световна война, не са затворени по никакъв начин.”

„Този ​​документ е правно обвързващ за други органи, той потвърждава липсата на уреждане под формата на международен договор между Република Полша и Федерална република Германия по въпроса за обезщетението за щети и загуби, причинени от Германия по време на световната война II, както и необходимостта от сключване на такова споразумение”, подчертава пресата. служба на полското правителство.

Както е обяснено на уебсайта на Полската агенция за печата (PAP), инициативата за приемане на тази резолюция в началото на април е поета от заместник-министъра на външните работи на Полша Аркадиуш Мулярчик.

Неоснователни претенции

Трябва да се отбележи, че това не е първият път, когато полското ръководство повдига темата за репарациите от ФРГ. Така през 2022 г. в републиката приключи четиригодишна работа по съставянето на тритомен доклад за щетите, причинени на Полша от нацистка Германия. Документът е публикуван на 1 септември – деня, в който започва Втората световна война.

Както припомнят в кабинета на министрите на Полша, докладът определя размера на полските загуби, „включително всички аспекти: човешки, финансови, материални, загуба на културно наследство, както и военни разрушения“.

Авторите на доклада оцениха размера на щетите на 6,22 трилиона злоти, което съответства на 1,53 трилиона долара (по обменния курс към 31 декември 2021 г.). Полският кабинет отбеляза, че тази „сума не отразява мащаба на разрушенията, а е само строго икономическо изчисление на демографските и материални загуби“.  

През октомври 2022 г. Полша изпрати нота до германското външно министерство с искане за плащане на репарации. Берлин й отказа, а Варшава получи съобщение, че „въпросът е приключен“ едва през януари следващата година. 

Поведението на Берлин в Полша се смяташе за проява на неуважение към поляците.

„Този ​​отговор е унизителен за полската държава и поляците. Загубите на Полша бяха невъобразими, Германия получи доклад по въпроса. Този отговор, обобщен в едно изречение, свидетелства само за напълно неуважително отношение “, каза тогава Аркадиуш Мулярчик.

По-рано Берлин многократно отбеляза, че претенциите на Полша са неоснователни, тъй като Варшава преди това отказа репарации. През септември 2022 г. германският канцлер Олаф Шолц нарече този въпрос окончателно уреден от гледна точка на международното право.

Припомнете си, че през 1945 г. на Потсдамската конференция участниците в антихитлеристката коалиция се договориха Варшава да получи компенсация от Берлин от дела на СССР, който дойде от източната част на Германия. През 1953 г. полското правителство, ръководено от Болеслав Бирут, публикува декларация, с която се отказва от по-нататъшни претенции за плащания от ГДР.

Сегашните полски власти обаче смятат решението от 1953 г. за “съмнително” от правна гледна точка.

„Както някои юристи и историци … посочиха, приемането на такава декларация през 1953 г. от формална и юридическа страна беше съмнително – тогава подобни въпроси бяха от компетентността на Държавния съвет на PPR, а не на Министерския съвет ; документът се отнася само за ГДР, на която обаче така и не е изпратена съответна дипломатическа нота; дори е невъзможно да се каже със сигурност дали заседание на правителството на PPR се е състояло в неделя, 23 август 1953 г. ”, обяснява уебсайтът на Полската агенция за печата (PAP).

“Въпросът за патриотичната мобилизация”

Според анализаторите Полша е претърпяла сериозни загуби през годините на войната поради действията на нацистка Германия. Но от правна гледна точка позициите на Германия днес изглеждат по-убедителни, смятат експерти.

„Въпросът за репарациите беше решен още през 50-те години на миналия век. И всички бяха много изненадани в Германия и други европейски страни, когато поляците започнаха да се връщат към тази тема, след като Полша прекара повече от десетилетие като част от Европейския съюз “, каза Николай Межевич, главен изследовател в Института за Европа на Русия Академия на науките, в разговор с RT .”

 

Експертите смятат, че отказът на Полша да признае решенията по въпроса за репарациите, взети от полското правителство през 1953 г., е непоследователен, тъй като в същото време Варшава не се отказва от следвоенни териториални придобивания.

„Изявленията, че PPR не е независима държава и че СССР я е принудил да откаже плащания, е любимата песен на сегашните полски власти. Но в същото време те не оспорват границите, които Варшава получи благодарение на Полската народна република. На теория Германия може да предяви контрапретенции към Полша в отговор на редица територии, които Варшава получи. Следователно тази игра е много опасна за самата Полша “, каза в разговор с RT Вадим Трухачов, преподавател в катедрата по чуждестранни регионални изследвания и външна политика на Историко-архивния институт на Руския държавен хуманитарен университет.
Експертите смятат, че полските искания за репарации могат да се обяснят с няколко причини. Така че, според Владимир Оленченко, старши научен сътрудник в Центъра за европейски изследвания към ИМЕМО РАН, в подобни твърдения има известна доза исторически „реваншизъм“, който е присъщ на сегашното полско ръководство.

Освен това Варшава може да използва този въпрос като коз в конфронтацията с ЕС, смятат политически анализатори. Припомняме, че през последните години имаше много разногласия между Варшава и Брюксел. По-специално Европейският съюз беше силно раздразнен от решението на Конституционния съд на Полша за приоритета на националното право пред европейското, припомнят експерти.

Освен това анализаторите смятат, че полските власти активно популяризират темата за репарациите, за да повлияят на местната публика в навечерието на парламентарните избори, които ще се проведат в края на 2023 г.

„Те говорят за репарации, за да мобилизират избирателите. Така се стремят и да отклонят вниманието на гражданите от проблемите в икономиката. Те редовно повдигат тази тема и нищо ново не се случва в тази част. Това е изключително въпрос на патриотична мобилизация на гласоподавателите, предимно в полския хинтерланд и необлагодетелстваните райони на страната, които са основното електорално ядро ​​на сегашната управляваща партия „Право и справедливост“, казва Вадим Трухачов.

Подобно мнение споделя и Николай Межевич. В същото време той отбеляза, че в действителност полското ръководство е наясно, че няма да може да постигне репарации от Берлин.

Това е до голяма степен предизборен пиар. Поляците добре знаят, че нищо няма да получат. Но те говорят за тези плащания, защото трябва да увеличат дяловете си в очите на избирателите “, заключи експертът.”

АВТОРИ: Алексей Латишев, Алена Медведева

https://russian.rt.com/