“Критиките към президентската институция целят на отнемат вниманието на българската общественост от това какво точно е поело българското правителство като ангажимент към президента Зеленски.”

Това заяви във великотърновското село Балван вицепрезидентът Илиян Йотова, където участва в традиционния вече Празник на баницата.

Йотова допълни, че е притеснена от това, че министър-председателят и министъра на отбраната са на различни мнения по въпроса.

“Единият говори за това, че ние ще дадем всичко на Украйна, с изключение на самолетите, другият казва, че не, ние ще дадем това, което можем. Тоест ще дадем това, което можем е една позиция на България, която сме защитавали в нашата институция от много месеци насам. Но така или иначе вчера министър-председателят беше в ситуация да тълкува думите на собствения си министър, да смени собствената си позиция поне два пъти в деня, което оставя в мен съмнението, че има нещо скрито“, посочи вицепрезидентът.

Йотова заяви, че е притеснена от цялата ситуация.Тя припомни, че през май, когато Зеленски е посетил страни от Западна Европа-Италия, Германия и Фтанция, той е получил ясен отговор каква помощ ще му бъде дадена.

“От България той не получи конкретен отговор или ако е получил, това остана скрито от българската общественост. Това ме притеснява“, категорична е Йотова.

Относно позицията на президента Румен Радев, изразена по време на срещата му със Зеленски, Йотова коментира, че няма да тълкува думите на Радев, но и че, те са многократно казвани ясно на различни нива – и във формата Г9, и в Брюксел.
Обявяването на германския външен министър срещу касетъчните боеприпаси, които Джо Байдън обеща на Украйна, вицепрезидентът разтълкува като загриженост за нова ескалация на напрежението в Украйна от страна на Германия.

“Но има и още един за мен сериозен сигнал и той дойде от страна на САЩ за това, че освен общия политически съвет, който ще се направи НАТО – Украйна, засега близка перспектива заради войната, Украйна не може да получи за членство в НАТО. Това е моят прочит“, каза Йотова.  https://trud.bg/