„Проблемите в Добрич са навсякъде – в центъра, по улиците, по булевардите, по тротоарите, но най-много са по кварталите. Занемаряването на града, продължило 8 години, доведе хората до отчаяние. Отчаяни са и жителите на блок 17 в квартал „Балик“. Това видях при срещата си с тях, където бяхме заедно с кандидати за общински съветници“, сподели кандидатът за кмет от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Йорданка Костадинова.

Живеещите в блока споделиха, че запушената канализация и разливането на фекални води, които подкопават основите на сградата, е един от основните им проблеми. По няколко пъти в годината блокът плува във вода, мазите се пълнят, а запушената канализация води до подкопаване на основите на сградата. Водата не се отича, а стои в дренажа на самия блок. Има пропукани стени и отвън, и отвътре. Многократно са сезирали Общината, ВиКи други институции. Живеещите в блока искат да знаят какви са причините за перманентното запушване на канализационната мрежа.

От ВиК отговарят, че причината за наводнението е затапването на колектора на улица „Каменица“, който е в частен двор и се запушва с боклуци изхвърлени в канализацията. На много места шахтите нямат капаци, превръщат се в сметища и блок 17, който се явява най-ниска и крайна точка, страда от преливането на канализацията в домовете им.

Жителите на блока се опитали да се справят сами, събрали пари за ремонт, но това е крайно недостатъчно и е само временно справяне с фекалните води. Те имат нужда от подкрепата на Общината в решаването на проблема, а не да бъдат игнорирани, да им се казва, че това не е работа на администрацията и трябва да спасяват сами. Общината е тази, която трябва да помага на гражданите, включително при спорове с ВиК, да посредничи, да търси решение и, където се налага, да  осигурява финансиране.

Проблемите в града трябва да имат приоритет, водещи да са животът, здравето и безопасността на хората, а не предизборните игрички с жителите на някои квартали. Затова гражданите и Общината трябва да са в постоянна връзка, служителите на общината да са по кварталите, за да знаят проблемите и заедно да търсят решения, подчерта кандидатът за кмет на Добрич Йорданка Костадинова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

“Продължаваме промяната/Демократична България”