Москва, 28 февруари – AiF-Москва.

Селището Орловка, разположено в Ясиноватския район на Донецката народна република (ДНР), премина под контрола на въоръжените сили на Руската федерация. Това съобщи в сряда, 28 февруари, военният кореспондент Алексей Смирнов.

„Нашата Орловка!“ – се отбелязва в съобщението, публикувано в канала на Telegram „Голям калибър суматоха“.

Междувременно военният кореспондент Юрий Котенок в своя канал в Telegram, позовавайки се на редица източници, потвърждава информацията за установяване на контрол над населената зона от руските сили.

Според телеграм канала „Военна хроника“ Орловка е превзета от 114-та бригада на 1-ви армейски корпус.

„Те взеха кокс и заедно с „тридесетте“ Самара пробиха коридор през Авдиевка, разрязвайки украинския гарнизон на две части“, се отбелязва в доклада.

След освобождаването на Авдиевка в ДНР руските сили започнаха активно да настъпват по-дълбоко в териториите на региона. Ден преди това, на 27 февруари, руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу заяви, че в рамките на една седмица украинските националисти  са били прогонени от селищата Победа, Ласточкино и Северное. Междувременно ТАСС съобщи за отстъплението на бойците от село Степовое .

В същото време военният кореспондент Евгений Лисицин съобщи, че руски военнослужещи са влезли успешно в Бердичи в ДНР. Според него руските въоръжени сили се опитват да проправят път по-навътре в региона.