Мисля, че всички сме изпитвали мъркане на котка, вероятно няколко пъти в живота си. Повечето от нас смятат, че това е очевиден знак, че котката е щастлива и вероятно се забавлява, но това не винаги е така. Мъркането може лесно да бъде идентифицирано като отличителен звук, който котките издават през гърлото си и има някаква вибрация към него. Това е едно от малкото поведения на котките, които се проявяват от деня, в който са родени и през целия им живот. Така че, много експерти смятат, че котките мъркат, за да изразят различни емоции като радост, стрес или всякакви нужди. Мъркането също е механизъм за справяне с котките да се успокоят, защото учените са виждали котки да започват да мъркат, докато започват да раждат. Следващия път, преди да направите прибързани заключения и да мислите, че котката ви е радостна, тя може да се опита да ви каже, че има проблем. Трябва да внимавате за други признаци или да видите дали котката ви се нуждае от нещо, за да стигне до корена на мъркането.

Вокализация

Животните могат да бъдат силно интуитивни и са в състояние да изразят своите нужди, използвайки много начини. Например, почти всички животни имат различни вокали, на които разчитат, за да помолят за помощ, да изплашат всички хищници или да потърсят подслон. Но котките са специални същества, които притежават невероятни умения за вокализация. Те са в състояние да водят цели разговори с хора, използвайки мяукане и вие сте в състояние да го интерпретирате, като четете езика на тялото им. Ако котката е гладна, тя ще продължи да мяука, за да привлече вниманието и да намери източник на храна. Въпреки това, когато котката търси обич, тя е склонна да произвежда опънати и сладки мяукания, докато се опитва да търка главите си в тялото ви. Мяукането започва веднага щом котето оживее и го използва, за да привлече вниманието на майката и да бъде нахранено. Много котки не само мяукат, за да предадат послание, но и съскат и ридаят, за да изразят гледната си точка.

Смъркане

Котките имат много повишени сетива, но обонянието им е доста впечатляващо. Те използват носовете си, за да оценят околната среда и да следят за признаци на опасност. Те ще надушат конкретни зони, преди да изберат място за почивка. Въпреки това, друг начин, по който котките са в състояние да разграничат ситуациите, е като търсят познати миризми. Вашата котка вероятно ще помирише лицето ви и ще съхрани аромата ви в паметта си и ще го използва, за да ви разпознае в бъдеще. Ето защо повечето домашни котки са в състояние да кажат веднага дали собствениците им са били около други котки. Тъй като котките са териториални, те ще се опитат да оставят характерния си аромат, за да претендират за човек или пространство. Много котки не обичат силните миризми и ще се опитат да ги избегнат колкото е възможно повече, ето защо, ако има скорошна промяна в заобикалящата ви среда, поведението на котката ви също ще се промени.

Показване на корема

Хората отдавна вярват, че котките са независими същества, които ценят много личното си пространство. Това може да е вярно за някои от тях, но много от котките нямат нищо против да бъдат уязвими около хората, на които имат доверие. Например, ако котката ви харесва, тя ще ви помоли за обич и ще ви следва навсякъде. Но котките използват друг чудесен начин да бъдат приветливи и това е да лежат по гръб и да излагат стомаха си. Тъй като областта на стомаха е най-чувствителната зона за тях, ако котката ви види и представи стомаха си пред вас, тогава сте избрани. Това означава, че котката се чувства напълно сигурна около вас и иска да разтриете корема си. Въпреки това, триенето на стомаха на котката е нещо, което никога не трябва да опитвате, освен ако не получите ясни знаци от котката. Шансовете котката да ви атакува с лапите си и да се опитва да ви ухапе са доста високи, защото никой от тях не обича да има домашен любимец в стомаха си, освен ако не бъде поискан.

Странни пози за сън

Котките могат да бъдат наистина очарователни, но техните странни пози за сън ги карат да изглеждат като най-невинните същества в света. Можете или да ги намерите свити на топка, или да спите по гръб, сякаш са точно като хората. Когато са в позиция на топката, това означава, че те са спокойни и имат охрана надолу. Когато са по-млади, те обичат да се гушкат със собствениците си и да стават в скута или гърдите си. Те харесват топлината на тялото ви и това е чудесен начин да се чувстват комфортно – повечето от тях вероятно ще прекарат цялата нощ на гърдите ви. Ако сте собственик на домашен любимец, трябва да обърнете специално внимание на позициите за сън на котката си, защото това ще ви даде представа за тяхното благополучие. Повечето котки харесват тихи и уединени зони, така че ако някога имате проблеми с намирането на котката си, възможно е те да са намерили сладко място и да се крият от останалия свят, докато подремват.

Надраскване

Котките абсолютно обичат да драскат всичко, което намерят и въпреки че може да изглежда досадно за хората около тях, но просто се опитват да се грижат за себе си. Подобно на много от другите си навици за оформяне, котките обичат да поддържат ноктите си остри и поддържани, като ги драскат по различни повърхности. Ако сте изправени пред проблеми с котка, която продължава да драска любимия ви диван и да разкъсва неща, трябва да инвестирате в драскащ пост. Тези играчки за котки са проектирани по перфектния начин, за да облекчат натрупаната енергия, която имат, и да поддържат ноктите си във форма. Повечето от тях избират няколко петна и ги маркират като свои, като освобождават аромата си през лапите си. Ето защо често ще видите котка, която се чеше на едно и също място отново и отново.

Крие

Котките обичат да бъдат частни и да се крият от останалия свят. Те не обичат силните шумове или хората, така че през повечето време котката ви ще се опита да остане сама, за да има перфектната среда да подремне. Те се чувстват претоварени, когато има много суматоха около тях, така че повечето котки са склонни да се крият в странни пространства, когато се чувстват стресирани. Това е доста често срещано явление и много собственици се страхуват, мислейки, че котката им е излязла от къщата и е изгубена някъде, но котката ви вероятно спи свита някъде. Те не обичат да бъдат намерени, когато се крият и избират да се чувстват защитени, за да не излязат, освен ако не искат. Въпреки това, ако котката ви редовно се крие, това може да е предупредителен знак за някаква болест. Трябва да държите под око любимата си котка, ако тя също спре да яде и пие.

Хапане

Хората мислят, че обикновено, ако животно ви ухапе, това означава, че те проявяват агресия и искат да ви наранят. Но котките не мислят така, всъщност те често хапят собствениците си, за да изразят обичта си. Така че, не трябва да бързате да преценявате и свързвате ухапването на котката си с нещо негативно. Възможно е котката ви просто да е игрива и да иска да ви похапе леко, защото го вижда като начин да се свърже с вас. Въпреки това, подобно на много други поведения на котките, ухапването понякога може да бъде знак, че котката ви се чувства затруднена или уплашена. Котката може да прибегне до ухапване на пръста или друга повърхност, за да освободи всички натрупани разочарования. Ако имате проблем с това поведение, има много тренировъчни упражнения, които можете да направите, за да спрете котката си да ви хапе. Това ще научи котката ви, че не трябва да хапе нищо, освен ако не е време за игра.

Носене на подаръци

Кучетата са известни с впечатляващия си навик за извличане, но котките приемат това поведение до степен. Можете да купите на котките си всякакви играчки, но те все пак ще изберат странни неща, с които да играят. Няма конкретна причина за това, освен факта, че те обичат да играят с каквото си искат. Няма да можете да имате голям контрол върху това, тъй като котките не обичат да бъдат командвани наоколо. Много котки ще намерят случайни предмети навън и ще ги донесат на собствениците си в знак на признателност. Това е много стар навик, който присъства във всички видове хищници, така че котката ви може да мисли, че е на лов и няма да се отпусне, докато най-накрая не улови целта. Котките използват това поведение, за да донесат подаръци за собствениците си и това е просто начин да ви покажат, че ви обичат. Тези очарователни малки ловци просто правят нещо, което е било в природата им от началото на времето, така че просто се придържайте към него!

Показване на любов

Ако говорите с което и да е куче, те ще ви кажат всички милиони причини, поради които предпочитат кучетата пред котките. Едно от най-често срещаните обяснения, които имат, е, че кучетата са любящи, грижовни и изключително лоялни. Дали, котките, от друга страна, са напълно независими и просто искат да продължат да бъдат хранени. Може да сте вярвали на тази идея най-дълго време, но тя не може да бъде далеч от истината. Котките обичат да не се притесняват, но също така обичат да показват привързаността си, когато пожелаят. Въпреки това, котките не харесват, когато са задушени, така че трябва да ги оставите да дойдат при вас по свои собствени условия. Котките показват любовта си, като търкат главите си в тялото ви и мъркат около вас. Някои от тях дори ще ви гледат дълго и ще мигат към вас, за да покажат, че ги е грижа. Така че, следващия път, когато котка ви удари или се търка в вас, това означава, че котката просто иска да бъде погалена и гушкана.

Търсене на внимание

Котките обичат да бъдат център на внимание и да бъдат шеф на всяко място, на което се намират. Те обичат да получават внимание толкова много, но само когато искат. Ако отидете при котка и започнете да я галите без никакво предупреждение, шансовете са, че котката ще ви намрази за това. Това е така, защото котките обичат да получават всичко по свои собствени условия. Те ще отидат до крайности, за да привлекат вниманието ви и ще се изправят в скута ви, без значение колко сте заети. Котките ще започнат да ви следват наоколо и няма да си починат, докато не ги погалите и не им дадете цялото си внимание. Трябва да имате подходящ график за вашата котка, така че да можете да имате ежедневно време за игра, защото те имат много енергия, която трябва да изразходват. Ако не държите това поведение, търсещо внимание, котката ви няма да ви позволи да свършите нищо.

Показване на възбуда

Животните също имат редица емоции точно като нас и не можете да очаквате едно и също поведение през цялото време. Въпреки че котките се считат за по-спокойни и хладни от другите животни, те също могат да се чувстват разочаровани. Може да сте виждали котки да са сами и да правят каквото си искат, но когато котката е развълнувана, те се уверяват, че всички около тях знаят. Може да има внезапна промяна в средата им или да усетят някаква опасност, затова стават тревожни и дори агресивни. Котката може да започне да съска, ръмжи или да издава силни мяукащи звуци, когато изпитва неблагоприятна емоция. Може би защото се чувстват гладни или се опитват да кажат на собствениците си, че нещо не е наред. Може да ги чуете да плачат и да плачат силно през нощта, защото котката може да бъде наранена или да се чувства болна. Добра идея е да спазвате дистанция, ако котката проявява агресия, но трябва да посетите ветеринарния лекар, за да сте сигурни, че няма физическо заболяване.

Да кажеш здравей

Разбира се, котките се разпознават поради мяукането си, но не всяко мяу има едно и също послание. Най-често срещаните мяу звуци се правят, когато котката се чувства гладна или иска нещо от вас. Въпреки това, ако мяукането е постоянно и продължава да става все по-силно и по-силно, това може да означава, че се случва нещо друго. Когато чуете високи звуци и котката се опитва да се отърка в вас, тя може да се опитва да каже “здравей”. Котките имат много различен начин за приближаване към хората и ще ви поздравят само ако искат да играят или да бъдат галени. Ако котката е приятелски настроена, обикновено ще я намерите да се опитва да влезе в скута ви и да се опитва да се гушне с вас. Най-типичният начин, по който една котка ще ви посрещне, е като пуска къси и сладки мяукания, докато ви гледа с копнеж.

Стречинг

Много изследователи наблюдават всички различни поведения на котките и откриват причините за тях. Може би си мислите, че всяко поведение, проявено от котката ви, се нуждае от отговор, но това не е вярно. Котките са същества на навика и понякога е добре просто да ги оставиш да бъдат. Те не могат да общуват с нас с думи, но със сигурност разказват историята си, като използват много други начини. Въпреки това, понякога може да не сте в състояние да разберете кога котката се опитва да говори с вас. Например, разтягането е много често срещано поведение, наблюдавано при всички котки, но знаете ли причината за това? Е, котките се разтягат, за да покажат, че се чувстват сигурни около вас и ценят вашата компания. Разбира се, те може да се разтягат, само за да върнат тялото си във форма след дълга дрямка, но всички котки се чувстват незабавно по-добре, когато разтягат мускулите си, тъй като това им носи радост и ги отпуска.

Enjoying Catnip А Много

Гледането на котка, обсебена от коча билка, винаги е забавно нещо, но има причина, поради която те са толкова привлечени от нея. Това е така, защото има вещество, наречено непеталактон, открито в листата на коча билка. Това масло е причината, поради която котката ви изведнъж получава толкова много енергия и започва да полудява. Това вещество пряко засяга феромоновите рецептори на вашата котка и я кара да се държи като котката в топлина. Така че, котката ви може да е навсякъде и да показва странни жестове. Котката ви може да подуши коча билка и да се развълнува толкова много, че да мислите, че може да има нещо нередно. Но това не е така и това е просто ефектът на коча билка. Това ги прави по-щастливи и по-спокойни, но някои котки в крайна сметка стават хиперактивни и дори могат да станат агресивни. Всичко зависи от вашата котка, така че ако смятате, че е имала необичайна реакция към коча билка, трябва да й я дадете отново.

Промъкване на хората

Както казахме преди, всички котки имат скрит ловец вътре в себе си и всичко е заради техните предци. Всички тези котки имат естествени инстинкти и обичат да плячкосват случайни предмети. Но една от причините, поради които котката е толкова добра в това, е, че тя може да бъде подла, без никой да разбере. Техните леки лапи са точно като пера и не издават никакъв звук, когато котката планира атака. Те имат невероятната способност да се крият и да не бъдат намерени, докато не поискат. Ето защо често можете да откриете, че котката ви тайно наблюдава всяко ваше движение или се промъква при вас. Котките също обичат да играят, за да могат да се скрият и след това бързо да избягат, след като ви докоснат, защото това е техният начин да ви поканят да играете на криеница с тях.

Вдигане на скитника си

Искате ли да знаете какъв е идеалният начин да погалите котка, без да я притеснявате? Е, това е доста лесно, защото котките обикновено ще ви покажат, когато се наслаждават на вашите прегръдки. Чудесен знак е, когато котка вдигне задника си, когато я галите. Това показва, че те харесват цялото внимание, което получават от вас и вие удряте всички правилни места. Не мислете за това като за нещо обидно, защото котките повдигат дупетата си само когато са спокойни и щастливи. Повечето от нервните окончания на котката се намират около врата, главата и брадичката. Така че, можете да станете приятели с котка, като погалите главите им и тя ще започне да се търка срещу вас. Следващото нещо, което котката прави, е да вдигне дупето си, за да ви даде сигнал, че трябва да продължите, защото се наслаждава на малката сесия за гушкане.

Въпреки това, ако притежавате женска котка и тя е некастрирана, котката ви може да вдигне задника си, когато е в топлина. Но това не е признак на загриженост, така че няма за какво да се притеснявате. Но това е друго нещо, ако котката ви обича да излиза навън, защото може да е бременна и скоро ще посрещнете котило котенца в къщата си.

Скачане и кацане

Често виждаме котки да скачат от високи височини и да кацат перфектно без нито една драскотина. Това е така, защото тялото и мускулите им са проектирани по начин, който да се предпазва от всякакви падания или инциденти. Котките са много гъвкави същества и могат да влязат във всяка област без никакви проблеми. Вашата котка никога няма да се страхува да скочи на нещо и това често може да доведе до бъркотия. Тъй като не им пука къде скачат и всичко е направено за забавление, котката ви може да скача на кухненските рафтове и да изпуска всичко по пътя си. Котките имат много здрави мускули на гърба и това им позволява да се катерят навсякъде. Гръбнакът им е силен и дори могат да фиксират позата си, преди да кацнат на пода. Ето защо често ще видите котката си да полудява и да скача нагоре-надолу и тя е страхотна в поддържането на равновесие, без значение какво се случва.

Игнорирайки ви

Собствениците на кучета са свикнали кучетата им да тичат към тях по всякакъв вид команда и ще ви чакат цял ден. Но котките са напълно различни същества и без значение колко ги тренирате, в края на деня, те ще следват собственото си сърце. Така че, следващия път, когато продължавате да викате за котката си, но не чувате отговор, трябва да знаете, че това е напълно нормално. Котките не изпитват нужда да отговарят на вашите команди, защото са упорити и правят това, което искат. Котките имат кратък нрав и силните, внезапни шумове могат да ги накарат да се чувстват раздразнени, така че котката ви вероятно ще остане на място, когато й се обадите. Не трябва да крещите на котката си или да покажете, че сте ядосани, защото тя ще запомни това поведение и ще запази дистанция от вас. Но това, че котката ви е студена и сдържана, не е нищо притеснително и колкото повече я преследвате, толкова повече ще я дразни.

Облизване или дъвчене на пластмаса

Може да откриете, че котката ви преследва случайни предмети и се опитва да ги ухапе, но това е просто начин да бъде игрива. Младите котенца са по-склонни да дъвчат и хапят пластмаса, защото имат повече енергия и се чувстват по-развълнувани. Котките също обичат да играят с малки предмети и те ще запазят тези неща и ще мислят за тях като за играчки. Може да намерите случайни ленти за коса и капачки за бутилки из цялата си къща, защото котките в крайна сметка крадат всичко, което им харесва, само за да си играят с него. Котките са доста любители на всичко дъвчащо като пластмаса, защото текстурата ги отпуска. Не трябва да се притеснявате, ако откриете, че котката ви гризе пластмасов предмет, защото това е напълно безобидно поведение. Те се наслаждават на вкуса и усещането за пластмаса и звукът, който издава, е много забавен за тях. https://handy-tricks.com/