Стара Загора. Задържан е мъж, чиято съпричастност към инцидент в Казанлък се изяснява. Днес в 11:11 часа е получен сигнал за ранен с нож мъж в града. На място незабавно е изпратен полицейски екип и по случая е започнало е разследване. Пострадалият е откаран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. Във връзка със случая има задържан за срок до 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

Кърджали. Двама мъже са задържани за побой, заплахи и принуда, отправени към жителка на с. Бели пласт към 19.30 часа на 11 май. По първоначални данни, двамата – на 31 и на 55 години, нахлули в дома на жената, нападнали я, извели я пред къщата и продължили да я бият и заплашват. След подаден сигнал, отзовалият се полицейски екип установил и задържал двамата. Извършен е оглед на място и по случая е образувано досъдебно производство.

 

След скандал на улица в Кърджали, 59-годишен е задържан в полицейското управление. По първоначална информация, на 11 май, около 23.30 часа, до хотел в областния град, той засякъл с лек автомобил 33-годишния си опонент и му нанесъл побой. По случая е образувана проверка по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс за хулиганство. Изясняват се причините за случилото се.

 

София-област. Мъж от Ботевград е задържан за побой. Около 12.45 часа вчера в РУ – Ботевград постъпил сигнал за нанесен побой на местен жител. Изпратените веднага полицейски служители бързо установили и задържали извършителя – 39-годишен от същия град. Пострадалият е настанен за наблюдение в болнично заведение със съмнение за комоцио, без опасност за живота. В хода на първоначалните действия по разследването е установено, че между двамата мъже възникнал скандал, при който 39-годишният нанесъл удар с пластмасова тръба по главата на своя 65-годишен опонент. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129 от НК.

 

Плевен. Специализирана операция срещу разпространението и съхранението на стоки с незаплатен акциз е проведена вчера в областния град. В хода й служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен проверили 56-годишен в момент, докато влизал в гаражна клетка на ул. „Хаджи Димитър“. При последвалите действия полицаите установили, че помещението се използва като депо за съхранение на акцизни стоки без бандерол. Иззети са около 100 кг нарязана, жълто-кафява листна маса, наподобяваща тютюн. Количеството било опаковано в черни плика и чували. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 ал.1 от НК и е сезирана районната прокуратура.

 

Мъж, тършувал в чужда къща, попадна в ареста. На 11 май, към 18 часа, жителка на село Радомирци сигнализирала в полицията в Червен бряг, че е било проникнато в дома й. В резултат на оперативни действия е установено, че 38-годишен от селото влязъл в къщата през решетка под входната врата и претърсил и разхвърлял всички стаи, без да извърши кражба. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа по ЗМВР. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 194, ал. 1, във връзка с чл. 18, ал. 1 от НК. Уведомена е Районна прокуратура – Плевен, работата на разследващите продължава.

 

Двама тийнейджъри и млад мъж са засечени с наркотици и задържани през изминалите два дни в Плевен. В ранния следобед на 11 май, в ж.к. „Дружба“, полицаи спрели за проверка 19-годишен и при личния обиск открили у него свивка със суха, зелена тревиста маса – марихуана, по данни на плевенчанина. Няколко часа по-късно, на ул. „Христо Ясенов“ в областния град, при полицейска проверка 15-годишна предала свивка със същия вид дрога. На 12 май, около 16.30 часа, служители на реда проверили жилище, обитавано от 24-годишен и иззели три пликчета със суха, зелена тревиста маса, за която мъжът признал, че е марихуана с тегло около 3 грама, както и две електронни везни. Конфискуваните количества са предадени за лабораторен анализ, а притежателите им – задържани със заповеди за срок до 24 часа. За трите случая е сезирана районната прокуратура. Работата по образуваните производства продължава.

 

Видин. Видински криминалисти задържаха трима младежи за притежание на наркотици. В хода на специализирана операция срещу наркоразпространението в региона, вчера следобед, в с. Капитановци, служители на реда спрели за проверка лек автомобил „Опел Астра“, управляван от 18-годишен жител на с. Търняне. На задната седалка в превозното средство открили и иззели 31 пликчета с общо 45 грама зелена суха листна маса, други девет – с 9,7 грама бяло прахообразно вещество, и електронна везна. При полевия наркотест тревата реагирала на канабис, а белият прах индикирал на амфетамин. Последвало претърсване в дома на младежа в Търняне. Там разследващите намерили още две пликчета с 11,3 грама канабис. По случая в РУ – Видин е образувано досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3, т. 1 от Наказателния кодекс. В Капитановци, полицаите проверили и двама 19-годишни местни жители. С протоколи единият доброволно предал плик с 0,4 грама канабис, а другият – плик с 0,3 грама кристали, реагирали на наркотичното вещество LSD. По случаите в РУ – Видин са образувани две предварителни проверки за престъпление по чл. 354а от Наказателния кодекс. Тримата били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа и приведени в ареста. Работата на разследващите продължава.

 

София. Служители на Второ РУ задържаха непълнолетно момче за притежание на наркотици. На 4 април, в района на ж.к. „Надежда“, полицаи спрели за проверка 15-годишния и при обиск открили у него пликче с растителна маса, за която експертна справка показала, че е 0.46 грама коноп. Тийнейджърът бил задържан за срок до 24 часа. Материалите, събрани по образуваното досъдебно производство по чл. 354А от НК, са докладвани в Софийската районна прокуратура с мнение за налагане на възпитателни мерки на основание чл. 61 от НК.

 

Благоевград. За притежание на дрога трима младежи са оставени за срок до едно денонощие в ареста на РУ – Петрич. Вчера, в района на ул. „Патриарх Евтимий“ в града, униформени проверили двама местни тийнейджъри, на 17 и на 18 години, и 17-годишен от с. Дрангово и открили у последния две цигари с около 0,84 грама канабис. По случая е образувано досъдебно производство.

 

В следобедните часове вчера в РУ – Гоце Делчев постъпил сигнал от служители на РДГ – Благоевград, че в землището на село Плетена е констатиран добив на скално-облицовъчни материали, без да е предоставена концесия за добив. За случая е уведомена компетентната прокуратура и работата по него продължава.

 

Пловдив. Множество стоки, имитиращи оригинални марки, са открити на частен адрес в Асеновград. При спецакция за пресичане на престъпленията срещу интелектуалната собственост и данъчното законодателство, вчера служители на реда предприели проверка в дома на местен жител. Оттам иззели над 200 различни артикула – тениски, връхни дрехи, спортни екипи и маратонки, носещи знаците на няколко марки, използвани без разрешение от правопритежателя. По случая е започната предварителна проверка за престъпление по чл. 172б, ал. 1 от НК.

 

Две паралелни специализирани операции по линия на незаконното разпространение на стоки без български бандерол са проведени вчера от служители на районните управления в Карлово и Стамболийски. На общински път край село Ведраре униформени от подбалканския град засекли микробус, натоварен с контрабанден тютюн с общо количество над 31 килограма. В полицейския арест е отведен 45-годишният водач на превозното средство, срещу когото е образувано бързо производство по чл. 234, ал. 1 от НК. В полицията в Стамболийски пък е започната предварителна проверка за подобно престъпление срещу жителка на Перущица, от дома на която са иззети почти 1700 къса саморъчно свити цигари без български акциз.

 

Непълнолетна е заподозряна за кражби от два магазина в Пловдив.  Съвместното разследване е проведено от криминалисти на Второ и Шесто РУ по образувани досъдебни производства за задигнати 6 парфюма от обекти на една и съща козметична верига в два търговски центъра. В хода на оперативните и издирвателни действия служителите установили, че посегателствата са дело на 17-годишна тийнейджърка. С полицейска заповед тя е задържана за срок до 24 часа.

 

Търговище. Четирима извършители на кражби са разкрити по време на специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и за осигуряване на пътната безопасност, проведена вчера в с. Водица. В РУ – Попово са задържани двама непълнолетни, за които след издирвателни и процесуално-следствени действия е установено, че са автори на две посегателства – кражба на заден мост от лек автомобил, паркиран в двор на къща в село Цар Асен, и на черни и цветни медали от къща в с. Водица. Други две кражби – на оградни мрежи от две къщи в селото, извършени в периода от началото на април до началото на май, са дело съответно на 33-годишен и на 22-годишен, и двамата местни жители. Извършителите на деянията са познати на полицията с извършени от тях предишни кражби. По случаите в РУ – Попово се извършват проверки с оглед данни за престъпления по чл. 194 от Наказателния кодекс. В хода на полицейската операция са проверени 31 моторни превозни средства и 44 души. За констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата са наложени 12 глоби по фиш и са съставени 3 акта, а други 2 – по Закона за българските лични документи. С автоматизирани технически средства са констатирани 32 нарушения на скоростните режими.

 

Перник. Криминално проявен е задържан в момента на кражба от служители на Второ РУ. Снощи, около 20.10 часа в полицията постъпил сигнал, че се извършва кражба от двора на цех в промишлената зона на Перник. Униформени полицаи реагирали незабавно и на място бил задържан 39-годишен перничанин, познат на органите на реда. Мъжът опитал да открадне хидравличен цилиндър от предприятието. Задържан е за до 24 часа. Работата по случая продължава под ръководството на прокуратурата.

 

Служителите от ОДМВР – Перник изказват благодарност на гражданите и медиите, оказали съдействие при издирването на 14-годишно момиче. В резултат на множество оперативно-издирвателни действия девойката, обявена за издирване на 11 май, е открита в София жива и здрава и вече е с майка си.

 

Монтана. Служители на Участък Огоста установиха извършител на домова кражба в село Долно Белотинци. На 17 април 34-годишен от селото, криминално проявен и осъждан, взломил вратата на къща на местна жителка и отнел 500 лева и аудиоуредба с усилвател и две тонколони. Откраднатите вещи са върнати на собственичката. Материалите по случая ще бъдат изпратени на Районна прокуратура – Монтана.

 

Три акта по ЗДвП и досъдебно производство за управление на нерегистрирано МПС са резултатите от проверка на мотоциклетист. Вчера в късния следобед, в местността „Бахчите“ в Лом, на черен път бил спрян мотоциклет „Кавазаки КН-250Fq“, управляван от 18-годишен от крайдунавския град. Моторът бил без поставена регистрационна табела, а водачът – без свидетелство за управление на МПС. На нарушителя са съставени 3 акта по ЗДвП, образувано е досъдебно производство по чл. 345, ал. 2 от НК.