София. За броени дни служители на Трето РУ установиха и задържаха столичанин, противозаконно отнел лек автомобил. Сигналът в полицията подал собственикът – в дните между 26 февруари до 2 март бил откраднат личният му „Хюндай“ от кв. „Симеоново“. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия бил установен извършителят на деянието – 31-годишен от София, с криминалистически регистрации в полицията. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е  привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 346 от НК и му е наложена  мярка „задържане под  стража“ за срок до 72 часа.

София област. Извършител на грабеж е разкрит от служители на РУ-Своге. Действията по разследването започнали в следобедните часове на 4 март, когато служител на куриерска фирма сигнализирал в полицията, че е станал жертва на грабеж. Потърпевшият обяснил, че е бил насочен по телефона да достави поръчана пратка в безлюдна местност в района на с. Реброво. По време на доставката получателят го напръскал със сълзотворен спрей, след което издърпал пакета, съдържащ скъпи златни бижута от ръцете му, и се оттеглил в неизвестна посока. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 198 от НК. В хода на активната оперативна работа по случая криминалистите разкрили самоличността на извършителя, марката и модела на автомобила, с който се е оттеглил, както и мъжът, който го е управлявал. Последвало и задържането на двамата мъже за срок до 24 часа. Инкриминираните вещи също са намерени и иззети. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението на Районна прокуратура-Своге.

Пазарджик. Водач, предложил подкуп на полицаи, е задържан в ареста. На една от улиците в пазарджишкия квартал „Изток“ автопатрпул при местния полицейски участък спрял за проверка лек автомобил „Мерцедес“. Зад волана бил 43-годишен жител на пазарджишкото село Драгор. Униформените установили, че той не притежавал свидетелство за управление на МПС и незабавно предприели действия. В опит да избегне санкции, мъжът подхвърлил на служебния автомобил две банкноти с номинал от 50 лева всяка. Това обаче още повече усложнило положението му, защото се сдобил и с бързо производство за предлагане на подкуп на длъжностни лица при изпълнение на службата им. На мястото е извършен оглед от дежурна група при РУ – Пазарджик, водачът е задържан в ареста.

 

Плевен. Спецоперация за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, е проведена вчера на територията на град Искър. В действията, стартирали в сутрешните часове, се включили служители на РУ – Долни Дъбник и специализирани тактически действия при ОДМВР – Плевен. В хода на извършените проверки, в къщата на 39-годишен полицаите открили 204 г суха, зелена тревиста маса, наподобяваща по цвят и мирис канабис. Мъжът предал доброволно количеството, съставен е протокол и са назначени експертизи. За случая е уведомена районната прокуратура, работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 

След издирвателни действия е задържан водач, избягал от полицейска проверка. Към 23.25 часа на 7 март, на улица в село Еница, служители на РУ – Кнежа подали звуков и светлинен сигнал на лек автомобил “Мицубиши Каризма” за извършване на проверка. Мъжът зад волана не се подчинил и продължил движението си. При обход колата била открита заключена на  кръстовище в селото. Справка показала, че регистрационният номер отговаря на лек автомобил “Алфа Ромео 164”, а лек автомобил “Мицубиши Каризма” е с прекратена регистрация на 15.12.2021 година. Колата е иззета и се намира на съхранение в поделение на МВР. В резултат на оперативните действия е изяснено, че е била управлявана от 29-годишен от село Търнак, община Бяла Слатина. Той е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР. Направил е пълни самопризнания. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 345, ал. 1 от НК, по което работата продължава. Сезирана е Районна прокуратура – Плевен.

 

Жена е заблудила разследващите в опит за убийство, разкриха криминалисти. На 4 март в РУ – Никопол постъпил сигнал, че 66-годишна в село Дебово е залята с горивна течност и запалена. Незабавно на място се отзовали полицейски служители. Първоначално потърпевшата опитала да заблуди полицията, като дала лъжлива версия. Обяснила, че рано сутринта, около 4:30 часа, в двора ѝ проникнал маскиран мъж, залял тялото ѝ с течност от стъклен буркан и я запалил. Жената сама се загасила. Получила е изгаряния по шията и главата. Същия ден бил задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа заподозрян за престъплението – 34-годишен местен жител. Извършени са огледи на местопроизшествието и претърсвания в дома на задържания. Разследването продължило и се оказало, че 66-годишната се е самозапалила. Тя е изпратена за освидетелстване в Съдебна медицина – Плевен. Образувано е досъдебно производство и полицейските действия продължават под ръководството на окръжен прокурор.

 

Хасково. 34-годишен е задържан за грабеж. Мъжът поискал цигара от непълнолетна, 17-годишната отговорила, че не пуши и тогава той със сила изтръгнал от ръцете й мобилен телефон, след което избягал. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия мъжът, който е с криминалистически регистрации в полицията, бил задържан, предал открадната вещ и си признал за деянието. Наложена му е полицейска мярка за срок до 24 часа и срещу него е образувано бързо производство.

 

Младеж от Хасково бил задържан за притежание на наркотик. Вчера в 13.30 часа полицейски служители проверили дома на 21-годишен. В една от стаите са намерени две чанти със суха изсушена листна маса, с тегло 200 г – марихуана. Задържан е в полицията за срок до 24 часа, срещу него е образувано бързо производство.

 

Пловдив. Трима притежатели на наркотици са били задържани от служители на Първо РУ в Пловдив. В понеделник в полицейския арест бил отведен 20-годишен с криминалистически регистрации в полицията младеж, хванат с почти 100 г марихуана. Същата мярка е взета и спрямо 27-годишна жена – известна на полицията и осъждана. При процесуално-следствени действия в обитаван от нея апартамент са открити електронна везна и различни количества амфетамин, марихуана, екстази, клоназепам, кокаин и растителна маса със съдържание на психоактивно вещество. Междувременно бил задържан и 35-годишен дрогиран шофьор, а при последвалите процесуално-следствени действия от него и на адреса му са иззети над 11 г марихуана, пакетче с амфетамин и таблетка екстази. Срещу извършителите са образувани бързи производства.

 

Благоевград. Вчера, около 16 часа на булевард в града бил спрян за проверка лек автомобил „Хонда Прелюд“ с 28-годишен водач от София. В колата полицейските служители от Второ РУ открили гриндер с около 34,5 г марихуана и буркан, съдържащ около 271 г марихуана. При последвали процесуално-следствени действия в обитаваното от мъжа жилище била иззета около 126 грама марихуана. 28-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Полицейски служители на РУ-Банско работят по изясняване на обстоятелствата, около получен вчера сигнал за крупна кражба и златни накити от частен дом в Банско. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

 

Жител на Банско е задържан в полицията. Тази сутрин, около 2.30 часа, бил получен сигнал за възникнал скандал пред нощен клуб в града. Изпратеният на място полицейски екип установил, че 28-годишен нанесъл порезна рана с остър предмет в областта на гърдите на 32-годишен мъж от града. Пострадалият бил транспортиран за оказване на медицинска помощ в МБАЛ-Разлог, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.