• Интервю с Велина Гюмова-Георгиева – старши мениджър „Продажби“ в „Албена“ АД

 

– Здравейте, г-жо Гюмова! Традиционно Албена посреща много туристи от Германия. През т.г. всички големи туристически изложения – в Берлин, Щутгарт, Мюнхен и др., бяха отложени заради световната пандемия. С каква рекламна политика и с какви кампании курортният комплекс ще привлече повече туристи от Германия и съседните държави?

– Сезон ‘2022 очакваме да бъде в пъти по-успешен от изминалите два сезона, както и да се възстанови нормалността на ситуацията и пътуването в цял свят. За съжаление, към момента ситуацията с отменените туристически борси оказва негативно влияние на туризма, защото е лош сигнал. Въпреки това, министърът на туризма в Германия на 31.12.2021 г. направи много оптимистично обръщение по повод посрещането на Новата 2022 година с думите, че този вирус ще става все по-лек като симптоматика и нормалността към живота ще се възстанови. Това за нас е добър знак за сезона.

За тази година сме заложили възстановяване на бюджети за реклама, както и партньорствата ни в тази сфера. Вече участвахме в борсата в Лайциг, планирали сме да участваме и в събитието Ideen Markt, организирано от нашите колеги от Маритим през март, както и в туристическото изложение в Турция. Дори в момента наши представители има и в Дубай за Експо 2020, където презентират възможностите за почивка и събития в курорта, както и зелената политика на компанията.

Планирали сме представяне на Албена в Германия и Австрия, както и самостоятелно роуд шоу в Румъния. Ще участваме и на изложението в София с всички оферти за Сезон ‘2022 – Великден, СПА, Уелнес и Балнео програми, спортни лагери и активности и стандартни летни оферти.

Работим усилено с колегите си туроператори за съвместни рекламни акции като специални Newsletter-и, банери по техните сайтове, презентации пред агенти, създаване на нови продукти, които се търсят и прочие.

Полагаме усилия в осъвременяването на визията на Албена, както на място, така и в социалните мрежи, в нашия собствен уебсайт и се стремим да поддържаме една постоянна реклама на всички новости и оферти, както и информативни имейли за всички регистрирали се за нашия News letter.

– Какви активности имат туроператорите в Германия и как КК “Албена” им съдейства, за да реализират по-големи обеми с туристи от тази страна?

– В следствие на промените в търсенето и предлагането на информация колегите туроператори промениха и начините си на реклама. Ако до сега най-важни бяха печатните каталози, то сега залагаме на онлайн реклама за хотелите, регулярни мейлинги за Албена, които да разкажат какво е Албена и какво предлага, онлайн презентации, по-добро позициониране на уебсайтовете им, реклама в социалните им мрежи, специални активности за райзебюрата, радио реклама с подаръчни ваучери и други. Миналата година Албена се представи блестящо в организацията и провеждането на посещението в курорта, официалния обяд и презентация за над 100 агента от Германия и тази година вече имаме потвърдено подобно мероприятие с наш партньор.

Също така сме щастливи да съобщим, че започнахме да работим по нашия план за реклама с две маркетинг и ПР агенции, съответно в Германия – Global Communication Experts, и в Австрия – PrimCom. И двете агенции са познати и с голям опит в рекламата за компании от туристическия бранш и приеха идеята и предизвикателството изключително радушно.

Първите прессъобщения бяха публикувани миналата седмица. За нас немският пазар винаги е бил пазар на фокус и тази година решихме да излезем от стандартните маркетинг активности, които правим с колегите туроператури, за да наложим бранда Албена в Германия и да подобрим осведомеността, както за Албена, но така и за България и курортите по Черноморието ни.

В мастър плана и на двете агенции се включват голям набор от акции, както в стандартните канали за реклама, така и в социалните канали – публикуване на статии в специализирана преса и лайфстайл списания, прес пътувания в Албена, презентации в Германия и Австрия, изготвяне на Pressmap на Албена, активности с Influencer-и през сезона, мейлинги и други.

Обратната връзка от пресрелийзите не закъсня и вече получихме обаждания с похвали от търговското ни аташе в Австрия и наши партньори туроператори. Като резервации, също отчитаме по-добри продажби спрямо 2021 година, което е оптимистична тенденция.

– Кога се очаква да пристигнат първите гости от Германия и какви услуги те търсят в курорта по време на своята ваканция?

– Към днешна дата първите ни резервации за гости от Германия са от 9 април в хотел „Фламинго Гранд“. Имаме и няколко потвърдени тенис групи от Германия през април и след това продължаваме сезона със заетости по Великден и поетапното отваряне на останалите хотели. Тази година се забелязва възстановяване на записванията от специализираните туроператори на немски пазар, свързани с настаняване и ползване на балнеолечебна програма, които липсваха в последните две години. Редовните полети на Wizz Air и easyJet дават възможност за реализиране на добри продажби и извън активните месеци. В следствие на пандемията и самите туристи станаха по-самостоятелни в организиране на пътуването си  – от дестинация, през хотел, до самолетни билети и трансфер.

– Какъв е профилът на гостите от Германия?

– Албена е място, което може да отговори на почти всички желания на гостите: от млади хора, търсещи активна почивка и спорт, през семейства с деца, търсещи безопасно място и атракции за деца, до пенсионери, които търсят почивка с рехабилитационни програми. Гостите основно са разпределени по различните сезони – пред и след сезон основно са възрастни хора с включени програми, юни и началото на септември са основно активните и спортно насочени гости, а в пик сезон за семействата с деца, които се съобразяват с училищните ваканции. Като процентно съотношение са 20% пенсионери, 30%  спортисти и 50% семейства с деца.

– Кои са любимите хотели на германските туристи за почивка в Албена?

– Най-търсените хотели се препокриват на всички пазари и те през годините са се доказали като бранд и стандарт за качество. На първо място това е хотел Maritim Paradise Blue Albena, който не случайно е единственият хотел на отличената немска веригата в България, след това е хотел Flamingo Grand Hotel&SPA, който има ненадминатото преимущество да е свързан с двуетажен Медицински СПА Център Медика, вътрешен басейн с полуолимпийски размери и болница, което позволява той да се експлоатира почти целогодишно. Другите две перли в короната на Албена са хотел „Калиакра Бийч“ и хотел „Гергана“, които от години са едни от най-търсените хотели за България не само на немски пазар. Те предлагат един от най-добрите All Inclusive пакети за Албена, а в Калиакра дори има Ultra All Inclusive пакет. Локацията и на двата хотела сама по себе си е уникална и ненадмината – те са буквално на плажа, единият е в тихата зона на комплекса в непосредствена близост до Балтата и спокойствието на река Батовска, а другият във вибрантна зона на комплекса, в близост да търговската улица и мини лунапарк, плажни барове. Не бива да пропускаме и хотелите „Ралица Аква“ и „Ралица Супериор“, които от 2017 година са с марката ПримаСол, която също е добре позната на немски пазар. Въпреки локацията им на 600 метра от плажа, безплатният шатъл, плажен ресторант и бар ги правят абсолютни равностойни на хотелите от първа линия, а включеният аквапарк е един от най-добрите в Европа според ТрипАдвайзер. Други също предпочитани хотели, които от години се продават преди всичко на немски пазар са „Боряна“, „Сенди Бийч“ и „Каликра Маре“, който за 2022 година ще е клубен хотел на Алтурс с бранда Family and Friends.

– Как вървят ранните записвания сред гостите от Германия за предстоящия сезон и какви са Вашите очаквания спрямо предходната година?

– Към последната седмица записванията на немски пазар сезон 2022 в сравнение с тези  за същия период за сезон 2021 са близо два пъти повече. Това в никакъв случай не ни успокоява, а напротив амбицира ни да постигнем сериозната цел за възстановяване на 80% немски туристи спрямо сезон 2019. И през тази година не сме очаквали възстановяване на обемите записвания, както са били през 2019 година и сме планирали записвания в последния момент. Към момента смея да твърдя, че се движим по прогнозния план и се надяваме, че с подкрепата на самостоятелната ни рекламна акция ще успеем да постигнем целите си за сезон 2022.