Страните от Г-7 и Австралия постигнаха консенсус за определяне на таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел, се казва в изявление на коалицията.

Уточнява се, че политиката на пределните разходи за закупуване на петрол от Руската федерация ще влезе в сила от 5 декември “или скоро след тази дата”. В същото време страните от Г-7 потвърдиха, че решението за тавана на цените на руските петролни продукти ще влезе в сила на 5 февруари следващата година. Максималната им стойност ще бъде обявена отделно.

В споменатото изявление се казва, че държавите от Г-7 и Австралия ще бъдат готови да преразгледат и коригират пределната цена на руския петрол, ако е необходимо.

Отбелязва се също, че тези страни потвърждават намерението си постепенно да премахнат суровия петрол и петролните продукти от Русия на своите вътрешни пазари.

По-рано беше съобщено , че Европейският съюз официално потвърди решението да въведе таван на цената на руския петрол от 60 долара за барел. Според ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пределните разходи ще могат да се коригират.

Страните от Г-7 също призоваха страните извън коалицията, които внасят руски петрол, да се присъединят към ембаргото, според тях “това е в икономически интерес” на тези страни. Сега сред най-големите купувачи са Индия, Китай и Турция, които не са част от коалицията.
Президентът Владимир Путин, коментирайки тази инициатива, каза по-рано, че Русия няма да доставя нищо в чужбина в ущърб на нейните интереси.
Вицепремиерът Александър Новак на свой ред добави, че Москва няма да изнася петрол в страни, които биха поставили таван на цените, “нито на 60 долара за барел, нито на друга цена”. Според него Русия ще работи с тези, които са готови да си сътрудничат на пазарни условия.