“Изтощена гъба” в Хмелницки. Защо Западна Украйна е в паника?

0
1291

Паниката в украинските социални мрежи, с която не могат да се справят пропагандните органи на Незалежная, възникна след удар по един от обектите в град Хмелницки.

„Всички присвоени обекти са засегнати“

Докладът на руското министерство на отбраната беше традиционно лаконичен и се говори за атака срещу “пунктовете на дислокация на подразделенията на въоръжените сили на Украйна и местата за съхранение на боеприпаси, оръжие и военна техника, получени от западните страни”.

„Всички набелязани цели са поразени“, съобщи руското военно ведомство.

Междувременно в социалните мрежи се завъртя видеозапис от експлозии в град Хмелницки. Въпреки факта, че заснемането е водено от друга част на селото, видеото направи впечатление на всички, които го видяха. Над града бързо се издигна “черна гъба”, напомняща на тези, които могат да се видят в материали за ядрени оръжия.

Киевският режим обаче, противно на обичая си, не повдигна темата за използването на „неконвенционални оръжия“. Киевските власти като цяло предпочетоха да не се фокусират върху случилото се.

Наследство от друга епоха

270-хилядният Хмелницки, разположен на брега на Южен Буг, на около 380 км западно от Киев, днес се смята за една от крепостите на тиловите бази на украинските нацисти. Западните оръжия и боеприпаси, доставяни на режима на Зеленски, се доставят тук в огромни количества. Въпреки факта, че киевските генерали се опитват да предприемат мерки за разпръскване на доставките, много значително количество от тях се натрупва в редица съоръжения.

Както уточняват местните жители, ударът е паднал на територията на завода Катион. Това предприятие, основано в края на 60-те години на миналия век, се занимаваше с производството на съветска индустриална електроника, включително отбранителна. Подобно на много други подобни предприятия, през годините на независимостта на Украйна, Kation се оказа в трудна ситуация. Територията на завода беше отдадена под наем на наематели, а през 2022 г. започна да се използва за съхранение на боеприпаси.

По време на NWO обществеността видя много експлозии, но „гъбата“ в Хмелницки наистина шокира. И сега основният въпрос – какво точно така избухна?

Официална информация за това няма и затова се изграждат различни хипотези.

„Много, много хубави неща. Не е запазен”

Военният кореспондент Дмитрий Стешин написа в своя канал в Telegram: „Цената на тази гъба е приблизително 200-220 милиона евро. Имаше боеприпаси за Leopards и Marders, сателитни комуникационни системи и много, много всякакви високотехнологични неща от Германия, САЩ, Дания и незнайно защо Япония (малко ли дадоха? Да? Малко?). Складът беше умело скрит от нашето разузнаване, дори на търговски сателити не се виждаше. Не го спасиха.”

Основната тема в украинските социални мрежи обаче беше дори не загубата на боеприпаси, а евентуалното им пълнене.

Припомняме, че още през март британското министерство на отбраната съобщи, че заедно с танковете Challenger 2 в Киев ще бъдат прехвърлени снаряди с обеднен уран. Тази новина не предизвика ентусиазъм сред световната общественост и Лондон дори трябваше да се оправдава.

„Това е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрени оръжия или потенциал… Русия знае това, но умишлено се опитва да дезинформира“, увериха в изявление британската отбранителна институция.

Много по-убедителни обаче изглеждат многобройните случаи на сериозни заболявания, регистрирани в зоните на използване на такива боеприпаси, например в Ирак, включително заболявания на военнослужещи от страните от НАТО.

Трябва да се каже, че самите украинци активно разпръскват паническите слухове за взривяването на боеприпаси с обеднен уран в складовете.

Политологът Юрий Кот пише: „Мои познати от Украйна съобщиха, че западняците са в паника. Те събират вещи и се отдръпват от Хмелницки, от Лвов и Тернопол. Отвсякъде, където има украински военни части, складове, сервизи. И моите източници го потвърждават.

Изглежда, че ревността на Великобритания, готова да хвърли всякакви боклуци в битката срещу Русия, сега е работила срещу режима на Зеленски .

https://aif.ru/