Израел ликвидира и лидера на “Хамас” (Обзор)

0
6


Провериха с ДНК тест дали тялото е на Яхия Синуар, мозъка на атаките от 7 октомври 2023 г.

Израелската армия е ликвидирала лидера на “Хамас” Яхия Синуар по време на нападение в Газа, съобщи в четвъртък външният министър на страната.

Синуар ръководи операциите на палестинската групировка в Газа от 2017 г. и се смята, че е основният архитект на атаката от 7 октомври 2023 г., при която палестински бойци убиха 1200 души в Израел. Преди това израелските сили елиминираха политическия лидер на “Хамас” Исмаил Хания в Техеран през юли, след което убиха шефа на “Хизбула” Хасан Насрала в Бейрут през септември.

Смъртта на Синуар може да доведе до ескалация на напрежението в Близкия изток, където опасенията от по-широк конфликт нараснаха с подготовката на Израел за отговор на иранската ракетна атака от 1 октомври т.г.

“Ще стигнем до всеки терорист и ще го елиминираме”, каза израелският министър на отбраната Йоав Галант, докато властите правеха ДНК тест, за да са сигурни, че са убили Синуар.

Според западни издания лидерът на “Хамас” е бил в сграда в Рафах в южната част на крайбрежния анклав и е намерен случайно по време на рутинна операция на израелските сили в четвъртък.

Не е ясно дали Синуар е живял в сградата, или просто е преминавал от друго място в Газа. Израелски служители казаха, че са все по-притеснени за съдбата на заложниците, които все още се държат в анклава.

Останалите израелски пленници на “Хамас” са били държани близо до убежищата на Синуар като защита за възпиране на Израел да го атакува.





Източник 24часа