• Арестуван заподозрян в осем убийства

В Сърбия е арестуван заподозрян за втората масова екзекуция в балканската държава за последните 2 дни. Той е заподозрян в безразборна стрелба от автомобил, при която загинаха най-малко осем души и бяха ранени 14.

В изявление на полицията се казва, че мъжът, идентифициран с инициалите UB, е бил арестуван рано сутринта в петък близо до централния сръбски град Крагуевац, на около 100 километра южно от Белград.

Арестът е последван от претърсвания през нощта от стотици полицаи, които отцепиха район южно от Белград, където стана стрелбата късно вечерта в четвъртък, предаде Асошиейтед прес.

„Чух някакви „така-така-така“ звуци”, казва Милан Прокич, жител на Дубона, село близо до град Младеновац. Прокич казва, че първоначално е помислил, че селяните стрелят, за да отпразнуват раждането на дете, както е обичайно Сърбия и Балканите като цяло.

„Но това не беше целта. Срам, голям срам“, добави Прокич. – Казват, че този ги е убил без причина. Говори се, че тук в центъра на селото имало свада, той се прибрал, взел си оръжието и се върнал да ги убие”.

Прокич не вярва в тази версия: „Ако това е вярно, тогава защо е ходил да убива в съседните села?“

Друг жител на село Дъбона също разказа, че късно снощи е чул изстрели и е излязъл от къщата си.

„Помирисах барут. От училището се чуваше шум. Видяхме хора, които лежаха на земята”, разказва мъжът, който отказа да назове името си, защото се страхуваше за безопасността си.

Нападателят е стрелял на случаен принцип по хора в три села близо до Младеновац, на около 50 километра южно от столицата, съобщи РТС.

Сръбският вътрешен министър Братислав Гашич нарече стрелбата в четвъртък “терористичен акт”, съобщиха държавните медии.

В района на инцидента, който беше отцепен във връзка с издирването на нападателя от полицията, бяха изпратени стотици специални полицейски части и хеликоптери, както и линейки.

Стрелбата дойде ден след като 13-годишно момче използва пистолета на баща си, за да убие осем съученици и охранител в белградско училище. Настоящото кръвопролитие предизвика шокови вълни в балканската страна, разкъсвана от войни, но несвикнала с кланета.

Въпреки че Сърбия е затрупана с оръжия, останали от Балканските войни през 90-те години, стрелбата в училище в сряда е първата трагедия от този вид в съвременната история на страната. Последната масова стрелба преди тази седмица беше през 2013 г., когато ветеран от войната уби 13 души в централно сръбско село.

Сърбия прекара по-голямата част от четвъртък, възстановявайки се от първата масова стрелба от десет години, отбелязва Асошиейтед прес. Ученици, много в черно и държащи цветя, изпълниха улиците около училище в центъра на Белград, отдавайки мълчалива почит на своите убити връстници. Синдикатите на сръбските учители свикаха протести и стачки, за да предупредят за криза в училищната система и да поискат промени.

В същия ден сръбските власти предприеха стъпки за увеличаване на контрола върху оръжията, като полицията призова гражданите да заключват оръжията си и да ги държат далеч от деца. Правителството нареди двугодишен мораториум върху пистолетите, по-строг контрол върху хората с оръжия и стрелбищата и по-строги наказания за хората, които позволяват на непълнолетни да купуват оръжия.

Регистрираният притежател на огнестрелно оръжие в Сърбия трябва да е на възраст над 18 години, в добро здраве и да няма криминално досие. Огнестрелните оръжия трябва да се държат заключени и отделно от боеприпасите.

Стрелбата в сряда сутринта в основното училище на Владислав Рибникар също остави седем души, шест деца и учител, хоспитализирани. Едно момиче, което беше простреляно в главата, остава с опасност за живота, а едно ранено момче е в тежко състояние с наранявания на гръбначния стълб, съобщиха лекари в четвъртък сутринта, предаде Асошиейтед прес.

Властите казаха, че 13-годишният стрелец в училище Коста Кечманович е твърде малък, за да бъде обвинен и да бъде изправен пред съда. Тийнейджър е настанен в психиатрична болница, а баща му е задържан по подозрение за застрашаване на обществената сигурност поради факта, че синът му е държал оръжие.

Културата на притежаване на оръжие е широко разпространена в Сърбия и други страни на Балканския полуостров: регионът има един от най-високите проценти на огнестрелни оръжия на глава от населението в Европа. По празниците често се стреля във въздуха, а култът към воина е част от националната идентичност, припомня Асошиейтед прес.

Експерти многократно са предупреждавали за опасността от голям брой оръжия в Сърбия. Те също така отбелязват, че десетилетия на нестабилност, причинени от конфликтите от 90-те години на миналия век, както и продължаващите икономически трудности, могат да предизвикат подобни огнища.

Драган Попадич, професор по психология в Белградския университет, каза пред Асошиейтед прес, че стрелбата в училище разкрива нивото на насилие в сръбското общество и е дълбоко шокираща.

„Хората внезапно осъзнаха реалността и океана от насилие, в който живеем, как се разраства с времето и колко пренебрегвано е нашето общество от десетилетия“, предупреди той. https://www.mk.ru/