На 7 март, в навечерието на международния празник на жената, в Общински музей Тервел бе открита изложба под надслов „Златно сърце- златни ръце“.  Целта на организаторите е да се покаже, че тук живеят талантливи жени, за които българският дух е още жив. Провокирахме дамите, които изработват различни произведения на приложните изкуства с техниките и похватите на традиционни и съвременни занаяти (изделия от глина, текстил,  бижута, мозайки, гоблени, витражи, шапки, плетива, бродерии  и т.н.). Декоративно-приложните изкуства са онези изкуства, чиито произведения притежават високи художествени качества и заедно с това имат своето практическо приложение в бита.

В изложбата се включиха повече от 35 жени, живеещи в населени места от община Тервел, както и такива, които са родени тук, но са открили своя нов дом на друго място. Като гост в изложбата се включи и приложничка от с. Крушари: Гергана Томова – гр. Тервел, Янка Рикова- гр. Тервел, Виолета Янкова- гр. Тервел, Айля Керимова – с. Зърново, Христина Тодорова- гр. Тервел, Христина Христова- гр. Тервел, Добринка Стоянова – гр. Тервел, Пенка Найденова- гр. Тервел, Мусафе Ибраимова- Реджеб- гр. Тервел, Зорница Мариянова- гр. Добрич, Димка Стоянова, Илияна Йорданова и Димитричка Андреева от с. Жегларци, Даниела Колева – гр. Тервел, Цанка Жечкова- гр. Тервел, Илияна Живкова – гр. Варна, Севдалина Колева – гр. Тервел, Стоянка Вълчева, Стоянка Енева, Русанка Енева, Сюрия Алиш, Севги Нихат, Сибел Мюрсел, Маринка Павлова и Недялка Томова от с. Коларци, Мария Гочева- гр. Тервел, Марияна Тодорова- гр. Тервел, Димитрина Желева- Крушари, Зюлфие Мехмедемин Караали, Шефика Бейтула Сполу, Алие Муса Мустафа, Селвие Хасан Мехмед, Севгюл Хаккъ Раим, Назифе Емин Сали и Пенка Райчева от с. Зърнево, Нуртен Салиева от с. Божан, Магдалена Маринова- гр. Бургас, Милена Димова- гр. Тервел.Най- младата участничка е на 27 години, а най- възрастната над 70.

Въпреки че по регламент участието в изложбата е индивидуално, групово се включиха читалищата в общината, като предоставиха ръкоделия, изработени със средствата на традиционни за времето си техники от местните жени- предимно реквизити, свързани с подготовката на чеиза на момичетата преди да се омъжат. Някои от експонатите са на повече от 100 години. Това са читалищата от с. Кладенци, с. Кочмар, с. Орляк, с. Честименско, с. Нова Камена, с. Божан.

От индивидуалните участници се получи пъстра палитра от творения- кое от кое по- оригинално, красиво и изработено с много финес и изящество. Наред с бродираните и плетени карета, възглавници, тишлайфери, покривки, могат да се видят съвършени гоблени и ръчно изработени облекла – детска и дамска мода, дори плетен детски кош. Присъства и голямо разнообразие на модели и шарки при плетените чорапи и терлици. Разнообразна е и техниката, с която са изработени. Освен традиционните плетива на две и една куки, има шалове, плетени на вилка. Безспорна е красотата на бродираните бижута, на бижутата, изплетени с техника фриволите, както и медни гривна и икони.Жените са предоставили голямо разнообразие от мартеници, както и идеи и аранжировки за предстоящите великденски празници. Тук могат да се видят още на- различни сувенири: изработени от глина печати със шевици и символи на Тервел, рисувани бутилки и чаши, бутилки и сувенири с декупажна техника, бродирани пана с традиционни български шевици, пана от фъкана вълна, пана от топена свещ, гоблени от мъниста, бижута и аксесоари за очила от полускъпоценни камъни и др. С голямо майсторство на изработката са кукли, които изглеждат като че ще ти проговорят.

Само 6 от участничките са с теоретична и практична подготовка в сферата на приложните и изобразителните изкуства благодарение на професионалната им реализация. Илиана Петкова, завършила Художествената академия в гр.София и занимаваща се с графичен дизайн, фотография и изработка на бижута. Зорница Мариянова, която е завършила паралелка с профил „Рисуване“ в СУ „Дора Габе“ гр. Добрич. Днес се занимава с изработката на сувенири, бижута и др. кожени изделия и такива, изработени с галванотехника – медни и посребрени. Заедно със съпруга си изработват мебели от дърво. Гергана Томова е възпитаник на школата по изобразителни изкуства в ЦПЛР „Малкият принц“, но в същото време е магистър по „Технологии и предприемачество“. Изработва сувенири и рисувани бутилки на основата на традиционните шевици. Виолета Янкова е бивш ръководител на ШИПИ в ЦПЛР „Малкият принц“, която е учител по технологии и по изобразително изкуство. Днес продължава да рисува и да изработва сувенири с разнообразни техники. Марияна Тодорова е учител по рисуване, ръководител на школа за изобразителни изкуства в детските градини. С широка гама интереси в областта на плетивата, декупажи, работа с епоксидна смола и др. Цанка Жечкова е художник-приложник и учител по изобразително изкуство, ръководител на школа по керамика в ЦПЛР „Малкият принц“. Освен керамиката, също с разнообразни интереси в областта на приложните изкуства и използване на непознати техники.

Останалите участнички са хоби- майстори, които с прецизността и елегантността на работата си не отстъпват на професионалистите.

Изложбата бе открита от заместник- кмета на Община Тервел г-жа Дияна Илиева. Всички участнички получиха грамота и цвете за празника.