Изложба на художничката Дора Куршумова В Балчик

0
399

Пътят на хаджийската премяна от Синия Балкан достига до Белия град с изложба на художничката Дора Куршумова, съобщават от художествената галерия в Балчик.

В експозицията авторката от Сливен представя двайсетина картини – повечето на български моми с премяна с акцент на божигробската престилка. Творбите са изпълнени с техника “восъчен батик”, съчетан с акрилни бои, разказа на БТА уредникът в галерията Николина Похлупкова.

Божигробската престилка се смята за емблематична в облеклото на жените от възрожденски Котел. Библейски сцени оживяват върху плата, щамповани с восък от местните майсторки. Йордан Йовков описва възрожденската премяна с думи на възхита за Рада от “Шибил”: “И как беше пременена! Синя джанфезена рокля, елече от ален атлаз, пъстра божигробска престилка, сребърни пафти.”

Предвижда се в рамките на изложбата “Пътят на хаджийската премяна от Синия Балкан до Белия град” в Етнографската къща-музей в Балчик да бъде открита работилница за направа на божигробска престилка. Очаква се художничката Дора Куршумова, която и като автор на много книги възражда българските традиции, да демонстрира техниката на щамповане върху плата, казаха от галерията.

Експозицията от картини ще бъде достъпна за посетителите в галерията от 18 август.

БТА