Изложба илюстрации към изучавани произведения по литература

0
318

От 19-30 юни 2023 г. библиотеката е домакин на изложба илюстрации към изучавани произведения по литература в девети клас на учениците с професия „Графичен дизайн“ при СУ „Св. Климент Охридски“. Изложбата представи Мария Попова, преподавател по изобразително изкуство на деветокласниците. На откриването присъстваха приятели и съученици на младите художници, родители и преподаватели. Директорът на библиотеката поздрави талантливите деца за отношението им към литературата и вдъхновението, което тя дава и благодари за успешното и коректно партньорство с училището по изкуствата.

Във фоайето на библиотеката, посетителите могат да разгледат живописни и графични композиции, задълбочено помислени, почувствани и подготвяни в продължение на три месеца, красив завършващ етап от съвместен проект с междупредметни връзки Литература – живопис – история на изобразителното изкуство.

Мария Попова сподели с гостите на събитието: „Учебното съдържание по литература в девети клас е много богато, обхваща големи, преломни периоди от развитието на съвременната култура – Просвещение, Романтизъм, Реализъм, Модернизъм и Българско Възраждане. Сложни, динамични, контрастни като философия, естетически и художествени ценности. Проектът бе предизвикателство за групата талантливи художници от девети „б“ клас. Млади хора, живеещи в съвсем различно време и среда, да усетят, почувстват и изразят впечатленията си от творчеството на световно известни автори върху белия лист. Да усетят контраста между разум и чувства, между сънища, блян и реалност. И в тези моменти на връщане към шедьоври на европейската и българска литература да потърсят и себе си…“.

снимка: БТА