Пътуващата из­лож­ба на Ис­то­ри­чес­ки му­зей – По­мо­рие”Пти­ци­те – не­бес­ни пра­те­ни­ци или как­во?” гостува в Балчик от 1 ноември. Нет­ра­ди­цион­но­то за тра­ди­ции­те мо­же да раз­гле­да­те в Ка­мен­на за­ла на Дво­ре­ца в Балчик до ме­сец март 2022. Тя показва и препарирани птици от фонда на Природонаучния музей в Бургас. Мобилната изложба е инициирана от Анелия Григорова – уредник етнограф в Исторически музей – Поморие, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

Сред интересните експонати, до които могат да се докоснат посетителите, са: Малка птичка с масивна човка – естествено мумифицирана, намерена в жилищен хоризонт, V хилядолетие пр. Хр., Козарева могила, община Поморие; Антични звънчета, намерени в околностите на Анхиало ( Поморие), за които съществува хипотеза, че са част от жречески костюми; реплики от керамични петлета от Аполония (Созопол), намерени при разкопки на некропол (V-IV век пр. Христа) . Поставени пред гробните дарове, те символизират вярата във възкресението на мъртвите и ролята на птиците като психопомпи – водачи на човешките души в отвъдното; Щраусово яйце, което в миналото е било нарицателно за богатство в успех. Смята се, че поставено на видно място в дома, то привлича богатство, изобилие и успех; Щъркелът е символ на изобилие, плодородие, добра съдба и раждане на дете.

Счита се за свещена птица на славянския бог на любовта. В къща, в която мътят щъркели не хващат магии; Празнична носия на млада жена от село Козичино; Сурвакарски костюм и маска с птичи пера от Радомирско, използван за лечебни практики; Шамански костюм, помагал на шамана „да лети и да се свързва с посредниците, които лекуват; Шатра – олицетворява  кръглото пространство около огъня, където всички хора са равноправни.

В личен разговор ТарасЖурба- шаман, председател на религиозната група на шаманите от Енисейска Киргизия, споделя пред Анелия Григорова: $Птиците в шаманизма като правило изпълняват различни роли: на помощници и защитници на вярата. В зависимост от това, какъв е видът на птицата, от този свят е духът на помощника и неговият характер. Духовете се наричат негови ездитни животни- коне или даже автомобили и лодки. Моето шаманско име е Черен Сокол. Това значи, че при мен идват соколи – духове от горния свят, които защитават хората от нечистите сили. Лебедите също са от горния свят. Те донасят любов и духовна чистота. Совата носи мъдрост и ясновидство. Гарванът може да бъде посредник с долния свят – светът на мъртвите.”