• КАЗУСЪТ С ПРОМЯНА НА ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА ИМОТ ПРЕДИЗВИКА СКАНДАЛ. ГЕРБ СЕЗИРА КПКОНПИ, КМЕТЪТ ЙОРДАНОВ – ПРОКУРАТУРАТА

 

На 27 септември /сряда/, от 09.00 ч., ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет, на която ще бъдат разгледани две точки: одобряване на Частично изменение на Общ устройствен план на Община (ЧИ на ОУПО) град Добрич за ПИ 72624.176.90 в землището на град Добрич, от територия „ОБРАБОТВАЕМИ ЗЕМИ – ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ“ в зона „ТЕРЕНИ ЗА ЕНЕРГИЙНИ ПРОИЗВОДСТВА – Пел“; промяна на характера на собствеността и предназначението на част от  поземлен имот ПИ с идентификатор 72624.602.933 по КККР на град Добрич във връзка с проект за изменение на КККР на град Добрич.

На 21 септември 4-ма съветници от групата на ГЕРБ-СДС в местния парламент – Иво Пенчев, Камелия Койчева, Детелина Николова и Георги Друмев подадоха сигнал до КПКОНПИ, в който се казва, че има обосновано предположение за наличие на конфликт на интереси на кмета на Добрич Йордан Йорданов по отношение на процедиран имот от 1 223 дка, който се намира между бул. „Добруджа“ и околовръстния път при разклона за с. Врачанци, както и по отношение на заявлението за частично изменение по ОУП.

Според Иво Пенчев, кметът няма право да входира докладни и решения, които носят материален интерес за него или членове на неговото семейство, в случая неговата майка.

Детелина Николова от ГЕРБ обясни, че по време на заседанието на Комисията по устройство на територията, жилищна политика, строителство и инфраструктура, проведено на 14 септември, не са получили документите за собственост на три поредни докладни записки за промяна на ПУП. По тази причина се е стигнало и до проверка по отношение на дружеството, закупило спорния парцел. Установено е, че заявлението, постъпило в общината за това частично изменение, е от ЕООД СОЛ ИНВИКТУС 444, което впоследствие е променено на ООД с трима съдружници – с по 45% от дяловете Меджик флейм ЕООД и фирма Тера, собственост на майката на кмета на Община Добрич Йордан Йорданов Даниела Георгиева, и 10% на Ерхан Фикрет. Според Детелина Николова, това действително е облагодетелстване чрез използване на служебно положение и припомни, че Йордан Йорданов не е присъствал по време на сесията на Общинския съвет на 19 септември, за да отговори на всички въпроси по спорната докладна записка.

Постоянната комисия „Предотвратяване и установяване конфликт на интереси“ към Общинския съвет не е разгледала спорния казус, тъй като, според нейните вътрешни правила, тя няма компетенциите да се занимава с подобни случаи, когато става въпрос за длъжностни лица, заемащи високи постове, какъвто е кметът на Община. Затова от ГЕРБ са изпратили сигнала до КПКОНПИ в София. Произнасянето на комисията е в срок от един месец от подаването на сигнала, при положение, че не се изискат допълнителни документи за установяването на фактите и обстоятелствата.

От своя страна, в профила си в социалната мрежа, кметът Йордан Йорданов написа следното: „Преднамерени лъжи!

Стана вече традиция по време на избори името на семейството ми да бъде замесено в изфабрикувани „новини“ в жълти медии и разпространявани от фалшиви профили.

Веднъж вече осъдих новинарска агенция за това!

Отново моите опоненти залагат на манипулации, че съм бил подарявал общински земи и прочие лъжи. Става въпрос за имот, придобит преди три години от частна фирма, която няма нищо общо с моето семейство,  чрез открит явен търг.

Явно както на предишните, така и на сегашните избори вместо разговор за Добрич, кампанията ще преминава във фалшиви новини и скалъпени обвинения срещу мен.

Подавам сигнал до прокуратурата и компетентните органи.

Така ще действам с всички лъжи и фалшиви новини по мой адрес и занапред“. НДТ