Полската сензация Ига Швьонтек спечели дамския “Ролан Гарос” 2020. 19-годишната тенисистка се справи за 80 минути на финала над представителката на САЩ София Кенин с 6-4, 6-1 за 80 минути.

Швьонтек стана първата тенисистка, стигнала до тази титла от 2006 година без да загуби сет.

Ига започна много мощно и поведе много бързо с 3-0. Кенин обаче успя да изравни играта и връщайки пробива направи резултата 3-3.

Следващите два гейма бяха много зрелищни и оспорвани. Швьонтек проби при трета си възможност за 5-3, но Кенин спаси сетбол и върна брейка за 4-5. В деветата партия полякинята отново проби на 15 и затвори сета с 6-4 за 50 минути.

Втората част започна с много силен гейм за Кенин, която проби за 1-0. Оттук нататък Швьонтек беше пълна господарка на корта и в 6 гейма даде само 6 точки на съперничката си. Сетът, завършил 6-1 продължи само 30 минути.

Точките в мача са 65 на 42. Пробивите за Швьонтек са 6 от 9 възможности. Кенин направи три брейка и при трите си възможности, но това беше прекалено малко.

Така Полша вече има своята първа шампионка от турнир от Големия шлем. Швьонтек показа невероятно агресивна и мощна игра и даде заявка за много сериозно бъдеще. Тя вече е в Топ 20 в света. Преди турнира Ига беше под №53.

https://topsport.bg/