ЗЛАТОМИРА ОТ СЕЛО ДОНЧЕВО – С ПЪРВА НАГРАДА И РИСУНКА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА

0
1849

Как разпределяте парите в ЕС и какво ви привлича в Брюксел, питали учениците българските евродепутати 

Румен Николаев 

С грамота за Първо място за дигитална рисунка се завърна от Брюксел ученичката Златомира Стоянова от с.Дончево, общ.Добричка. Тя бе сред 12-те победители в конкурса „България в Европа: минало, настояще, бъдеще“, обявен от еврокомисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Златомира посещава клуб „Компютър арт“ с ръководител Деян Костадинов при Младежкия дом в Добрич. Тя учи „Изобразително изкуство“ в училище „Кл. Охридски“.

Наградените рисунки бяха изложени в Европарламента по случай националния празник Трети март. Оценката на творбите е направило авторитетно жури от професори в ръководството на Съюза на българските художници и Националната художествена академия, и от експерт по информатика и информационни технологии.

Критериите за оценка са били: новаторски подход, оригиналност на идеята, послание на творбата, композиция, цветова хармония, техники на изобразяване чрез цифрови технологии, умения за работа с цифровите инструменти на програмата.

Само по една дигитална рисунка на хартиен носител с размер на листа 50 на 70 сантиметра са имали право да представят участниците в конкурса, оранизиран с подкрепа и съдействие на министерството на образованието и науката. Наградата за победителите е било посещение в Европарламента, организиране на изложба с техните произведения и тур по забележителностите на Брюксел. Те са влезли в голямата заседатела зала и са имали обяд в ЕП. Били са и на приема по случай националния ни празник.

Младите творци са се срещнали с еврокомисаря Мария Габриел и български евродепутати. Как се разпределят парите в Европейския съюз и какво особено ги привлича Брюксел, за да работят тук, се интересували 12-те ученици. Те също питали как еврочиновниците изработват бъдещи политики и как подготвят предстоящите избори за Европарламент. Работещите в евроинституциите българи пък слушали младежите как те, учащите у нас, виждат бъдещето.

Дигиталните художници от България са случили чудесно време в белгийската столица няколко дни и са посетили музеи на музиката, бирата и други забележителности. След като статуйката на пикаещото момченце Манекен Пис в Брюксел е била облечена в българска национална носия, следващото облекло на детето било като на китайче, разказва Златомира. Тинейджърите влезли в хард-рок кафе и хапнали сандвичи, купили достатъчно шоколад за подаръци към България и направили разходка в централната част на града.

„Приятно се съчетават модерният град с по-старата част в Брюксел от 18-и и 19-ти век – отбелязва Златомира. – Същото е и в динамиката на ежедневието. Стъпиш ли на пешеходната пътека и колите спират. Спокойствие и деловитост съжителстват успешно. Хората са предимно елегантно-делово облечени и имат спортно излъчване. Има хора от много националности, но се чувстват като в своя среда, не като чужденци или бежанци.“

Учениците от България погалили статуята на полегналия светец край „Големия площад“, за да им се сбъднат мечтите. Златомира мечтае да стане студентка по анимация, роботика, компютърен дизайн у нас или в Япония. Участвала е в благотворителна коледна изложба за фондация за права на децата. Добруджанската ученичка иска да намалеят и да спрат дори детските сватби и децата да имат по-свободно и щастливо бъдеще. Средства от закупени нейни рисунки и картини отиват за социални дейности за деца.

Какво представлява дигиталата рисунка на Златомира, с която момичето от село Дончево спечели първо място в своята група и я представи в Европарламента в Брюксел? Младата добруджанска художничка е разделила България в творбата си на три периода – до Втората световна война, след войната, и сега към бъдещето. Момичето от община Добричка вярва, че страната ни ще стане световна духовна  сила. Вярваме й, след като тя, ученичката работи и дарява средства от творбите си за по-добър и достоен живот на децата и бъдещето на България.

Колко ли добруджански бизнесмени, фермери, арендатори, председатели на земеделски кооперации, дружества, печелещи какви ли не поръчки и проекти и получаващи евросубсидии години наред могат да отбележат, че са подпомогнали някого – било то деца в нужда или талантливи деца? Да не смятаме дали са го правили дарителството, когато са били на 17 години, колкото е Златомира сега.

След като творба на Златомира Стоянова и рисунки на други 11 ученика спечелиха конкурс и бяха представени в Европейския съюз, може да помогнете на такива като тях – бъдещето и за бъдещето на България. Тези ученици като това добруджанско момиче вече го правят! Без да са вземали субсидии, поръчки и проекти от Брюксел и другаде.