• Над 20 са до момента са вторичните трусове

Трус от 5,4 по скалата на Рихтер беше регистриран в северозападна Гърция, съобщи Ройтерс катo се позовава на Геодинамичния институт на страната. Трусът е бил на дълбочина 14 километра в района на град Флорина.

Над 20 са до момента са вторичните трусове в Гърция, след трусът в района на Флорина, съобщават от българския Институт по геофизика, геодезия и география. По данни на института то е било със сила 5,5 по скалата на Рихтер и е било регистрирано в южната ни съседка в 23,43 часа снощи, на 268 километра югозападно от София.

Трусът е усетен и в Северна Македония, както и у нас.

Епицентърът се намира в Гърция в близост до границата със Северна Македония.  Жителите на Битоля са прекарали нощта на открито или в автомобилите си, предаде bTV. Хората се страхуват да се върнат в домовете си. Повечето са нощували в автомобилите си или навън от страх. Все още се усещат вторични трусове, като най-силният до този момент е бил магнитуд 3. В Битоля днес няма да се работи.

“До момента са регистрирани над 20 труса, като 13 от тях са били с магнитуд около и над 3“, каза Петя Трифонова от БАН. По думите ѝ трусовете са усетени добре в Югозападна България. Жители на столицата също са ги усетили, но по високите етажи на сградите.

“Имаме информация, че в квартал “Зона Б5″ трусът е усетен и даже хората са потърсили 112 за информация”, каза Трифонова.

По думите й това е средносилно сеизмично събитие, което преразпределя енергия по останалите сеизмични структури. Няма пряка опасност за трусове в България.

https://dnes.dir.bg/