Земеделци поискаха съдействие от Община Каварна за обявяване на годината като сушава

0
678

Общината да изиска от  местната метеорологична станция информация за климатичните условия, повлияли на добива и съдейства за обявяване на годината като сушава, поискаха от кмета Балтаджиева земеделци от града и селата на работна среща, състояла се в заседателната зала на община Каварна.

Данните да бъдат изпратени на земеделското министерство с очакване за реакция, решиха те.

Крайната цел е Община Каварна да влезе в списъка на общините, към които държавата ще подходи с по-специално внимание и подкрепа, предвид мащаба на пропадналите площи и последвали загуби.

Предприетата стъпка е заради безпокойството, настъпило през последните  три последователни години в целия земеделски бранш – отбеляза водещият диалога между колегите си, гостувалия Костадин Костадинов – председател на националната асоциация на зърнопроизводителите и представителите на местната изпълнителна власт Драгомир Узунов – земеделец, обработващ хиляди дка, щедро отплащаща се доскоро на труда и грижите северно добруджанска земя. .

Ще направим веднага, каквото е нужно, за да помогнем в трудната ситуация– увери всички присъстващи в зала кметът на община Каварна Елена Балтаджиева, като не пропусна да благодари за безотказното партньорство и проявявано разбиране в критични моменти досега.

С ваша подкрепа разплатихме не малка част от старите задължения, тук е и зам.-кметът Митко Недев, който може да потвърди, от наша страна също ще срещнете отношение, добави кметът.

На разговора присъстваха еднолични стопани и председатели на земеделски кооперации от Каварна, Селце,  Вранино, Белгун, Видно, Септемврийци, Българево, Св. Никола и други райони, пострадали от сушата.