ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ НЕ СЕ РАЗБРАХА

0
149

Част от браншовите организации в земеделието излизат на нов протест във вторник в 11.00 часа пред Министерския съвет. Те искат оставката на аграрния министър Кирил Вътев.

Според тази част от земеделците, Кирил Вътев легитимирал няколко послушни организации, които можело да бъдат лъгани и да бъдат умишлено противопоставяни на останалите. Те са недоволни от средствата за сектора за 2024 година. Осигурените едва 150 милиона лева за секторите плодове, зеленчуци и животновъдство били крайно недостатъчни.

Венцислав Върбанов заяви, че те не са допуснати на преговорите под предлог, че не са истински и удобни.

Организациите искат двойно увеличение на тъй. нар. “украинска помощ”. Настояват още да се премахне данъкът върху субсидиите за 2024 година. Земеделците искат премиерът Николай Денков да излъчи консенсусна личност, която да представи промяна в Стрегическия план.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Съюза на говедовъдите в България заяви, че имат последователни искания, които целят да запазят българското животновъдство и земеделие.

Недоволните браншови организации твърдят, че преговорите са се водили на тъмно. От своя страна, Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите, заяви в „Денят започва“ следното:

“Не е вярно, че преговорите се водят на тъмно. Когато разписахме меморандума през септември 2023 година всички браншови организации се подписаха на него. Те участваха в създаването на този меморандум и стояха зад исканията в този меморандум. Оказа се, че ден след подписването на меморандума, няколко организации заявиха, че този меморандум не работи. Извинявайте, това е несериозно! Искаме законодателните промени, защото си даваме сметка, че не можем да стоим всяка година пред вратата на МС и да искаме 20 лева. Именно законовите промени, които бяха входирани и бяха одобрени от МС и министър-председателя, са нещата, които ще ни държат жизненоспособни и това да бъдем ликвидни. Всички малки стопани до 3000 декара да бъдат подпомогнати на декар без да доказват разходите и приходите си, защото на практика тези използват едно осчетоводяване, което е 60 на 40 и не могат да докажат загуби”, каза председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. НДТ