Здравната вноска за август вече е 31,20 лв.

0
624

Ежемесечно лицата ще заплащат по-високи здравни осигуровки

         От 1 август 2023 г. хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, абитуриенти -неосигурени на друго основание и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат минимум  31,20 лева месечно.            

             С приемането на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г., от първия ден на август тази година е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 780 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8 % върху месечен осигурителен доход, не по-малко от 390 лв. и не повече от 3 400 лв. месечно. Срокът за внасяне е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнася. Така, дължимата здравноосигурителна вноска с актуализиран размер следва да се заплати до 25-ти септември. За плащане, което не е направено в срок, се начислява законова лихва.Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7.  Тя се подава електронно с ПИК на НАП или КЕП, чрез Портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

            Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца,  предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от НЗОК. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Плащането се извършва по банков път, чрез виртуален ПОС терминал в Портала на НАП или физически ПОС терминални устройства на място в офис на агенцията, както и в брой с пощенски запис.

  Проверка дали здравноосигурителните права са прекъснати може да се направи в офисите на НАП в страната, чрез  електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на НАП, чрез обаждане на телефон 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/ или  чрез опцията „Здравен статус“ от мобилното приложение NRA Mobile. Справките за здравен статус по телефона и приложението са автоматични и достъпни 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

             От НАП Варна напомнят, че на обявените телефони на териториалните дирекции и офисите на НАП не се предоставя данъчно-осигурителна информация, отнасяща се за конкретно лице, включително за задълженията. Такива данни се дават единствено от Информационния център, след идентификация на потребителя с ПИК и ЕГН.

             Повече информация може да бъде намерена на официалната интернет страница на НАП.