Звукови устройства за незрящи по кръстовищата

0
234

В рамките на приключилия проект „„Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич”, на част от светофарните уредби се монтираха звукови устройства за незрящи. Звуковите устройства са идентични с комбинираните устройства (с бутон и звуково устройство) монтирани на новата светофарната уредба на ул. Отец Паисий и ул. Полк. Дрангов /до пазара/, но без бутон. В допълнение звуковите устройства са с монтиран вибрираща стрелка от долната страна, който показва посоката, в която сигнала на пешеходният светофар позволява пресичане (зелено). Звукът от устройствата се включва при зелен сигнал за пешеходеца, динамичен е и превишава околният с 3 децибела, за да може да се чува добре от незрящите при фоновия шум на движението на автомобилите по кръстовищата.

Звуковите устройства не са предназначени за заявка за пресичане, а само за улеснение пресичането на незрящи пешеходци.

Напомняме, че новата светофарна уредба за пешеходци на ул. „Отец Паисий“ в областта на Кооперативен пазар е оборудвана с жълт бутон за заявка за преминаване по пешеходната пътека и работи по следния начин:

  1. Натиснете жълтия бутон
  2. Изчакайте да се включи зеленият сигнал за пешеходеца (до 24 сек.)
  3. Преминете

Молим водачите и пешеходците да бъдат внимателни и търпеливи един към друг, както и да помагат на нашите възрастни съграждани да преминават правилно и безопасно.