За трети път Окръжният съд отказа да измени мярката за неотклонение на разследван за убийство в Добрич

0
1031

Окръжният съд  в  Добрич за трети път остави без уважение молбата на мъж от село Лозенец, за изменение на наложената му мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека. 34-годишния П.М. е привлечен като обвиняем за това, че на 21 срещу 22 юни 2018г., умишлено е умъртвил 69-годишен мъж от Добрич, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Обвиняемият поиска по-лека мярка за неотклонение с мотив, че е влошено здравословното му състояние, поради което му е било проведено и болнично лечение.

Окръжният съд прецени обаче, че към момента не са настъпили обстоятелства, които да налагат промяна на вече взетата спрямо мъжа мярка за неотклонение. Все още е налице обосновано подозрение за съпричастността на обвиняемия към разследваното тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Реална остава и опасността при по-лека мярка той да се укрие или да извърши друго престъпление.

От представените пред съда медицински документи става ясно, че задържаният действително е имал здравословни проблеми, свързани с негово хронично заболяване. Състоянието му обаче е било овладяно в болнични условия, мъжът е бил изписан и му е била назначена поддържаща медикаментозна терапия. Съдът счете, че поддържащото лечение  би могло да се провежда и в затвора във Варна, където мъжът е настанен, а при необходимост той отново би могъл да получи специализирана медицинска помощ или да бъде настанен в затворническа болница.

С тези съображения Окръжният съд отказа да измени вече взетата спрямо мъжа най-тежка мярка за неотклонение.

Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване пред горната съдебна инстанция в 3-дневен срок. 

 Окръжен съд – Добрич

Връзки с обществеността