За поредна година библиотеката в Балчик отличи  „Читател на годината”

0
387

За поредна година библиотеката при народно читалище „Паисий Хилендарски 1870“ в Балчик отличи  „Читател на годината”. Наградите се определят чрез автоматизирана система на база заеманата литература. С тази инициатива целим да насърчим четенето сред всички възрасти и изграждане на читателски навици най-вече сред децата и тийнейджърите, съобщи главният библиотекар Миланка Банкова.

В категорията до 14 години в детски отдел приза получи четвъртокласничката Теодора Стоянова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” с 34 прочетени книги. Читател на годината при възрастните е Зоица Шалтева (92 книги).

Най-четеният автор и тази година е Даниел Стийл. Най-четенето заглавие е “Комарджията” на Дейвид Балдачи, а в детския отдел е отново „Дневникът на един дръндьо” на Джеф Кини. Най-често заеманото заглавие от българската литература е „Ние, врабчетата” от Йордан Радичков.

От библиотеката благодарят на всички дарители в ежегодната кампания „Дари книга”, които са обогатили фонда й с 510 книги. 327 нови издания са набавени чрез проекта „Българските библиотеки – съвременни центрове за учене и информираност” към Министерството на културата.

БНР- Албена Иванова