През последните 14 месеца в Община Тервел са издадени общо 40 разрешения за строеж. Инвестициите са разнообразни.

Осем от строежите са за земеделски стопани – разширение на халета за животни, преустройство на склад и тръбен кладенец към действаща ферма за говеда в с.Сърнец, разширение на кравеферма и навес към нея на един собственик в с.Кочмар, още два склада за селскостопанска продукция в с.Кочмар , всеки на различен собственик и един хангар в с.Нова Камена.

Изграждат се нови търговски обекти – магазин в с.Коларци, още два магазина в гр.Тервел. Отново в Тервел се преустройва търговски обект, като се запазва предназначението му. Има разрешение за строеж и на пункт за автодиагностика в Тервел и на работилница в с.Проф.Златарски.

Строителството на жилища , за които е издадено разрешение за строеж обхваща три пристройки на жилищни сгради в гр.Тервел, нова жилищна сграда в гр.Тервел и гараж в с.Орляк. Две търговски сгради стават жилищни – една в с.Балик и друга – в с.Попгруево.

Извършват се и друг тип инвестиции – малка фотоволтаична инсталация в Тервел, приемо-предавателна станция в с.Безмер, изместване на кабелни линии и външно кабелно захранване в Тервел, подмяна на кабелни трасета, разширение на газопреносна мрежа, пункт за газови бутилки – всички в Тервел.

Държавното ловно стопанство е получило две разрешения за строеж – за реконструкция на два горски пътя – тези към местностите „Данкулак“ и „Кьостата“.

Джамийското настоятелство в с.Жегларци е получило разрешение за строеж на джамия и помощна сграда към нея.

Община Тервел е получила разрешения за строеж за основни ремонти – за покрив на Блок 1 (общински), за покриви на ДСХ, СУ „Йордан Йовков“, ОУ“Христо Ботев“ с.Зърнево, за паркинги на блоковете по ул.“Хан Аспарух“, за реконструкция на трибуните на стадиона и за възстановяване на свлачището на язовирната стена на язовир „Тервел Х“ .

В сравнение с други години , равносметката за белязания от ограниченията на Ковид период  сочи по-малко издадени разрешения за строеж за търговски и жилищни обекти, както и по-малко разрешения за строеж за общински обекти. При общинските обекти, обаче, има една особеност – голяма част от  проектите, които общината ще реализира през 2021 г. , а сред тях са много улици, сгради, площад , са по разрешения за строеж от предходни години. Разрешенията за строеж на общината обичайно се издават при кандидатстване по съответните програми, от където се опитваме да получим финансиране с вече подготвени инвестиционни проекти.За жилищните и търговските обекти, обаче, ограниченията и затварянията на отделни сфери от търговията, определено води до по-ниска инвестиционна активност от обичайната за общината.