Добрич, 3 януари /Юлияна Христова, БТА/
До 2 000 000 лева ще бъдат изразходвани за изготвяне на технически проект и за аварийно почистване на коритото на Каварненската река, съобщават от община Каварна. Кметската управа очаква до 4 януари офертите на кандидатите за възстановяване проводимостта на съоръжението, което е водосборна зона.
Според направеното обследване цялото протежение на реката – от централната част на Каварна до вливането й в морето – е обрасло с дървета, храсти и дънери, на места има натрупани битови и строителни отпадъци, както и наноси. Техническа експертиза е установила, че при проливни дъждове и снеготопене има риск прилежащите територии край реката да бъдат залети и да бъдат нанесени щети на сгради, обществени терени и на инфраструктурата.
При почистването на речното корито трябва да бъде премахната прекомерната растителност, без да се нарушава биологичното разнообразие. В рамките на обществената поръчка се предвиждат и мерки за опазване на бреговете на реката от ерозията. В участък между пътен и пешеходен мост бреговете ще бъдат укрепени с облицовка.