Защо общините не разбраха предварително за оперативния план за справяне с Covid-19

0
386

Националният оперативен план за справяне с пандемията въвежда междуведомствен и комплексен подход за управление на подобни необичайни ситуации, чрез който да се противодейства на свързаните с масовото разпространение на дадено заразно заболяване неблагоприятни здравни и обществени последици.

“На място всеки кмет реагира според ситуацията и общините са изключително гъвкави и не жалят нито усилия, нито средства, за да се справят с пандемията”. Това коментира в интервю за предаването “Хоризонт до обед” Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ):

“На много места общините бяха осигурили подкрепа както за общинските, така и за областните болници със собствен транспорт. Участваха допълнителни автомобили, които ползваме за социален патронаж. Използвахме ги, за да се прибере от областната болница вече излекуван пациент, така че да не товарим линейките и с този транспорт. Кметовете носят отговорност за всичко, което се случва на територията на тяхната община, включително и за справяне с тази повече от двугодишна необичайна ситуация. Всъщност, след като вече изминаха повече от две години от началото на пандемията, може би трябва да спрем да я наричаме необичайна ситуация, тъй като всъщност тя е нашето ежедневие и всички хора по веригата, независимо дали управляваме общини, държава или сме служители, работници, живеем в тази ситуация и спазваме правилата, валидни за всички. По отношение на Националния план за готовност при пандемия, който беше анонсиран медийно миналата седмица, ние не сме участвали като организация в подготовката и разработката му”.

https://bnr.bg/