• Управителят и подуправителят на НЗОК не били избрани по правилата
  • Партиите се договориха да избират регулаторите по регламент
  • Изборът на ръководство на НЗОК бе опорочен

Регламент, по който да се избират регулаторите, договориха лидерите на ППДБ и ГЕРБ. Целта е да не се допускат конфликти и скандали, подобни на този при избора на подуправител на здравната каса.

След постигнатото съгласие за новия регламент, лидерите на двете формации ще призоват новоизбраните управител и подуправител на НЗОК да си подадат оставките, за да може избора им да мине по новия регламент.

“Ще ги помолим да подадат оставка и с целия регламент как ще се избират от тук нататък регулаторите да спрем да се обвиняваме. Вчера те ме обвиняват за “Възраждане”, аз ги обвинявам за “Лукойл”. Нека като подпишем мнозинството ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС за регулатори, за Конституционна реформа, за службите, всичко това да е описано”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Разбрахме се да започнем разговор за регламент, който да е за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите, което от своя страна да гарантира съгласието в рамките на партиите, подкрепящи управлението. Ще отнеме време да го приемем. С оглед на това, че беше опорочен изборът на ръководство на НЗОК, ще отправим молба към управителя Станимир Михайлов и подуправителя Момчил Мавров да направят крачка назад и да подадат оставки, без това да е свързано с укор към тях, за да можем да стартираме процедурата на чисто по този регламент”, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

“Всички останали процедури ще изчакат, докато имаме регламент, за да сме сигурни, че това ще е елемент от укрепването на парламентарното мнозинство, а не източник на сътресения”, каза още Иванов.

“Няма да поискаме оставката на Асен Василев, той току-що ми обясни, че последния месец имаме с над милиард лева повече събрани средства от ДДС, дефицитът е 0,6%, сега отива на среща с германското ръководство, за да търси подкрепа за еврозоната. Когато водим нормален разговор, без крясъци, без истерии от първия ред, можем да намерим консенсус”, каза Бойко Борисов.

Финансовият министър Асен Василев подчерта: “За първи път от над 20 години през ноември ще сме събрали повече приходи от данъци, отколкото сме изхарчили. И ще имаме намаление на дефицита – от 0,8 до 0,6%. Данъчните мерки за събиране на данъците започват да дават резултат. Събираемостта се вдига значително, на път сме да си преизпълним бюджета с по-малък дефицит от заложения. Имаме ясна рамка за бюджета догодина, има няколко неща, които да се доогледат в данъчните закони, но това дава една добра основа, за да изпълним една от основните цели на това правителство – еврозоната.”

По думите му бюджетът на НЗОК не минал в здравната комисия по една проста причина: “Там има две мерки, които са свързани с това да се разходват по по-прозрачен начин парите на Здравна каса.”

“След вчерашния ден, в който всички видяхме, че показването на мускули води дотам, че всички потъваме в една говорилня, която по никакъв начин нито е модерна, нито е задължителна за парламента, точно обратното. Затова проведохме час и половина разговор. Бюджетът на НЗОК ще бъде подкрепен, бюджетът на държавата ще бъде подкрепен. Част от най-големите регулатори са пряко свързани с конституционната реформа, затова ни трябва и ДПС в този разговор, и се разбрахме по тези теми”, каза още Борисов.  https://trud.bg/