Затвор за мърльовците, тровещи реките и въздуха. Кога?

0
1454

Още незатихнал скандала с изтровената риба в Марица и хоп, днес пак дойде вест за боклуци във Владайска река, която редовно се затлачва от отпадъците на битака наблизо. Общината чисти, ама не смогва редовно на мърлячите, които изобилстват не само в столицата, а и навсякъде в милата ни татковина. А мърлячите са много и не им пука, защото законът ни е хлабав и засега предвижда само козметични глоби за тях. Не е ли крайно време за драстични мерки – депутатите да изработят и гласуват норми, чрез които мърльовците, които ни тровят въздуха и водата да бъдат пращани в затвора?!

На фона на разкритията, че у нас освен законно и по договори с братски страни от ЕС, и нелегално се внасят отпадъци откъде ли не, никак не е маловажно, че и ние сами си мърсим изобилно околната среда.

„Боклуци пълнят реката, течаща през столичния квартал „Малашевци“, съобщиха днес наблюдателни зрители пред bTV. Според едни виновни за ситуацията с боклука са ромите, според други – местните жители, а трети говорят за строителни и частни фирми, които изхвърлят умишлено боклуци в реката през нощта”.

Впрочем това съвсем не е първият нито единствен сигнал за свинщините, които се правят в реките и деретата надлъж и нашир в цялата страна. И преди сме гледали репортажи за незаконните сметища, които недобросъвестни хора правят в природата – за река Искър, за Перловска, за Владайска, за Драгалевска и Банишка и т.н. и т.н.

„Палмата на първенството” в тази класация обаче преди дни грабна пазарджишката фирма, която уби хиляди риби като гьонсуратлъшки пусна във водоема преработени полиетиленови отпадъци, кръстени технологично „мленка”. Чорбаджията на частната фирма, която вероятно на майтап е кръстена „Екоинвест”, защото инвестира предимно отрови в реката, ще бъде глобен, но не много, да не го заболи серозно. Забележете, по нашенските калпави закони той бил имал право да пуска отровите в реката, ама в някакви „допустими дози”, които, разбира се типично по нашенски, никой не се напъва да следи и контролира, което стана ясно.

В НК има регламент в частта „общоопасни престъпления”, чл.325 и др. за подобни цапачи, които съсипват водата, а и въздуха, обаче той предвижда направо смешни наказания. Особено частниците с добър бизнес, а от отпадъците е публична тайна, че се печели много, бълха ги е ухапала, както казва народът ни от глоба в размер на 50 000 или 100 000 лева. Затова те си плащат наказанията и продължават да ни тровят без угризения.

На всички останали обаче, които милеем да чистотата в своя живот, не ни остава друго освен час по час да припомняме на законотворците, които пращаме в парламента, да обърнат сериозно внимание на тези проблеми. Те са в центъра на вниманието на цялата глобална общественост, не са капризи и празни приумици. Ще си позволя да припомня, че идеята за нулеви отпадъци стартира още преди 3 години. В нея активно се включи световноизвестният обичан британски актьор Джеръми Айрънс, който засне документалния филм „Бунище Земя“ (Trashed) и накара милиони хора на планетата да се замислят за своя отпечатък върху природата. Носителят на Оскар и още куп призове и награди тогава заяви пред световните медии: „Бих искал хората да лобират пред своите политици за приемането на закони, които да намаляват отпадъците и да регулират производството на опаковки, особено пластмасовите, които съдържат скрити токсини, и най-вече тези опаковки, които се използват за пакетиране на храна и бутилирана вода”.

Е, ние лобираме, направете го и вие!

novini.bg