Промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги на Община Балчик се предвижда да бъдат внесени на октомврийското заседание на Общинския съвет от кмета Николай Ангелов. Целта е засегнатите от извънредното положение стопански обекти да получат възможност за намаляване на финансовата тежест по отношение на такса смет за тази година.

От август т.г. е в сила нов параграф към Закона за местните данъци и такси, с който Общинският съвет може да освободи от заплащане на таксата за битови отпадъци за услугата по сметосъбиране и сметоизвозване за определен период от 2020 г. задължените предприятия, които вследствие на извънредното положение, обявено от Народното събрание от 13 март 2020 г., са преустановили стопанската си дейност, осъществявана в недвижим имот в община Балчик.

Преустановяването на дейността за съответния период ще се удостоверява от лицата с финансови и други документи, пише в проектопредложението. Това са: касови отчети; проверка на фонд работна заплата, справка за изразходвана ел. енергия и други.

15 януари 2021 г. е предложеният срок, в който предприятията могат да внесат искане за освобождаване от услугата в Общинска данъчна служба. Доброволно платените суми за 2020 година няма да се възстановяват, а ще бъдат прихванати за бъдещи данъчни задължения за такса битови отпадъци, се посочва в предложението за промени.

Сесията на местния парламент, на която ще се разискват измененията, се планира на 29 октомври.

От данъчното припомниха, че старото изискване бе декларацията за освобождаване от услугата да се подава в предходната година, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

https://bnr.bg/varna