Започнаха преговорите между Украйна и Русия в Истанбул

0
365

Делегациите на Украйна и Русия започнаха преговорите в Истанбул. Преди това двамата главни преговарящи Давид Арахамия и Владимир Медински проведоха среща на четири очи. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган произнесе реч при откриването на срещата в двореца Долмабахче край Босфора, в която ги призова за “слагане на край на тази трагедия”.

Преговорите между Украйна и Русия в Истанбул са първите във формат “лице в лице” от повече от две седмици. Основен приоритет за Киев в разговорите остава прекратяването на огъня.

“Вярваме, че няма да има губещи в справедливия мир. Продължаването на конфликта не е в интерес на никого”, заяви турският президент в речта си пред двете делегации.

Напредъкът в преговорите между руските и украинските преговарящи в Истанбул ще положи основите за среща между лидерите на двете страни, посочи Ердоган.

Той подчерта, че е дошло време за постигането на конкретни резултати и призова за незабавно прекратяване на огъня.

Президентът на Турция добави, че “слагането на край на трагедията” зависи и от двете страни.

Ердоган изтъкна също така, че и президентът на Украйна Володимир Зеленски, и президентът на Русия Владимир Путин са “ценни приятели за Турция”. Турският лидер посочи, че е време преговорите вече да доведат до конкретни резултати.

Турция е готова да организира среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски, заяви по-рано турският президент пред делегациите на Русия и Украйна.