Не е изненадващо, че жена като Anna-Lisa Christiane един ден ще се озове на пистите в Ню Йорк и Париж, но да се обръща към ООН? На 19 години? Не изглеждаше като в картите. И въпреки това тя беше в Австрия и обсъждаше изменението на климата с огромна група от световни дипломати.

„Ако можех да говоря в ООН на 19 години, ако можех да пътувам сама до Австрия или Тайланд на тази възраст и да си прекарам толкова страхотно, какво друго мога да направя?“ пита тя, размишлявайки върху едно трансформиращо преживяване, което дойде в резултат на спечелването на титлата Мис Земя 2015, конкурс за красота, който се застъпва за екологично съзнание, опазване и социална отговорност.

„След конкурса се почувствах наистина уверен и мога да говоря публично. Това ме оформи да се чувствам уверена жена. Това ми даде тази перспектива, че мога да поема света.

 

Тя никога не е предполагала, че това може да се случи на нея, местно момиче от Уелингтън, Нова Зеландия, което е израснало, разхлаждайки се на черните плажове на Ню Плимут в западния регион Таранаки, и е работило като продавачка в мол в Уелингтън. С външен вид, за който да умреш, и височина 181 см, тя го чуваше често: “Трябва да станеш модел.”

Но малко жени, колкото и красиви да са, смятат, че имат шанс да реализират такава мечта. Когато го чу от скаут от Red 11 Model Management, тя започна да го приема сериозно.

„Винаги съм била уверена, не съм несигурна в себе си. Но беше шок. Но имах късмет този човек да дойде“, казва тя, връщайки се назад към един ключов момент от живота си. „Аз съм от малък остров. Как мога да моделирам? Това беше толкова дива концепция за мен. Когато бях в гимназията, винаги мислех, че трябва да избягам в Америка, за да стана актриса или модел. Но никога не съм мислила, че може да започне в Нова Зеландия.

С договори в цяла Азия Red 11 намери постоянна работа за 19-годишната красавица. Да пътуваш по света и да получаваш щедро заплащане за това беше много по-добре, отколкото да работиш в мол и да учиш за диплома. И така, на 21-годишна възраст тя спестява парите си за моделиране и се премества в САЩ, първо в Корейския квартал на Лос Анджелис, след това в Ню Йорк.

„Живеех в моделен апартамент в Ню Йорк с три двуетажни легла в една стая. Живеех в къща с шест или седем момичета в един момент, натъпкани в апартамент с две спални. Това беше истинско изживяване“, спомня си тя за условията, които някои момичета биха считали за рай. „Определено беше културен шок.“ Моделирането е добре и добре, но Анна-Лиза се дразнеше от идеята другите да контролират външния й вид. Затова стана инфлуенсър със своя платформа, която й позволи да оформи образа си и да я отпразнува за това, че е тя.

„Агенциите ви казват, че трябва да сте слаби, трябва да отслабнете. Не ядях много и отслабнах толкова много, че не се чувствах секси. Докато сте инфлуенсър, ако хората ще ви резервират, това е защото харесват имиджа, който сте създали, и брандирането. Те харесват външния ти вид. Всичко това е продължение на вас. Когато си модел, ти си продължение на някой друг и това, което те търсят.“

Image

Шоубизнесът изглежда като нейната очевидна следваща стъпка след пикантен сингъл, пуснат в Spotify. Подобно на музикалната й кариера, филмовата й все още е в начален етап. На първото си прослушване тя получи титулярната роля на Йехенара във филм от 2021 г., озаглавен „Хероин Йехенара“, в който тя играе наложница, която се издига на власт в Китай от 19-ти век.

„В този филм аз бях императрицата на Китай“, смее се тя за ролята, която получи въпреки очевидно западния си вид. За представянето си като жаден за власт деспот тя премина обучение по меч и оръжия. „Звучи лудо, но бях лоша кучка. Убивах хора и подобни неща.” Вече е била в над 23 държави, включително любимата й дестинация Бахамските острови. „Хората на този остров са още по-топли и щастливи, отколкото съм виждала където и да било другаде“, казва тя. Израснала на остров, тя е свързана с този начин на живот.

През ноември тя  се поглези с пътуване до Малдивите за рождения си ден. Други дестинации в списъка й са Африка, където се надява да отиде на сафари, както и Швейцария и Исландия. „Била съм два пъти в Исландия и все още не съм видяла Северното сияние. Ще се върна и ще го видя, ако ми отнеме пет пъти. Обичам го.”

Вместо да тръгне към обичайните места за моделиране – Париж, Лондон, Милано – като инфлуенсър тя може да избере къде да снима, което й дава пълна автономия по отношение на графика за пътуване. По ирония на съдбата нейният фокус върху влиянието доведе до още повече манекенски концерти. Но най-приятно е, когато попадне на корицата на списание. Като модел името й нямаше да фигурира. Но като инфлуенсър би било наложително и Анна-Лиза не може да бъде по-щастлива. „Чувствам се някак добре да ме разпознаят.“

Източник: maxim.com