ЗАМ.-КМЕТЪТ РОСИЦА ЙОРДАНОВА СЕ ИЗВИНИ НА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

0
871

 

На специална пресконференция вчера зам.-кметът на Добрич Росица Йорданов се извини на учениците и учителите от Езикова гимназия за изявлението си на кметската оперативка, че 60 процента от допълнителните ремонти, които се налагат в Езиковата гимназия, се налагат в резултат на действията на учениците.

„Изявлението е субективно от моя страна и аз се извинявам и съжалявам“, каза Йорданова. Според нея, по-важно е обектите да бъдат завършени според заложеното в проекта за реконструкция и модернизация на образователната инфраструктура и да бъдат приети всички дейности без отклонения. Росица Йорданова посочи, че основният процент неща, по които има забележка, са на фирмата-изпълнител и те ще бъдат коригирани за нейна сметка.

Изявлението на зам.-кмета предизвика бум от възмущение от ученици, родители, учители, директор на гимназията. Според тях подобно твърдение е опит да се прикрие некачественото изпълнение на ремонтните дейности в гимназията. От Ученическия съвет публикуваха много снимки, в които ясно се виждат оголени тръби, висящи жици, паднали лампи, неравен и надигнат вече ламинат, дупки по пода и т. н.

Според директора Милена Иванова, проблем с ламината има в почти всички класни стаи. Той се отваря, надува се и играе, защото отдолу не е сложена основа, каквато е необходимо, тъй като по проект не било казано, че трябва да има замазка.

Ръководителят на проекта, г-жа Михова от Община Добрич, поясни, че от Езикова гимназия са им изпратили уведомление с нередности, които са констатирали. Направен е обход на обекта и изпълнителят ще отстрани всички дефекти за своя сметка.

Заради налагащите се ремонтни дейности на сградата, учениците от Езикова гимназия преминаха на трисменно обучение – от 07.30 ч. до 19.30 ч., с по 30 минути учебен час, вероятно до средата на януари следващата година. Това предизвика бурно негодувание както от страна на гимназистите, така и от техните родители.

Ремонтът на сградата на Езикова гимназия се осъществява по проект на Община Добрич „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност 919 500 лв. без ДДС. Крайният срок за финализиране на ремонтните дейности е 23 януари 2020 г. На 16 септември обаче бе решено, че класните стаи в гимназията са готови и учениците започнаха нормално учебната година. НДТ