• Скок на цените на тока, парното, хранителните продукти и… недоволството на милиони българи, които едва свързват двата края

Практически политическото ръководство на КЕВР заложи предизборен капан, като остави цените на тока, парното, хранителните продукти да скочат след избирането на ново правителство. Разбира се, това нямаше как да стане веднага след 4 април, защото парламентът бързо премина в миналото. Но това се струпа на главата на новото служебно правителство, а след това и на идващото след 11 юли правителство. Сами познайте защо. А може би и цялото ръководство на КЕВР вече е за смяна след политическите си игрички. Най-вероятно е да станем свидетели и на тези рокади, защото недоволството вече се надига, а и това вече не е политическо недоволство, а логична реакция на огромната маса бедни хора, както и на част от производителите, които ги грозят фалити с новото драстично покачване на цените.

От 1 юли ни очакват по-високи цени на ток, газ и парно. Електроенергията ще поскъпне средно с 3% в цялата страна. Природният газ ще достигне най-високата си цена за последните две години, а парното в София ще поскъпне с над 14 на сто.

Експертите обясняват предложеното повишение на цената на тока с 3% средно за страната с централите “Марица Изток”, защото произвежданата от тях енергия предстои да се изкупува не на свободния, а на регулирания енергиен пазар.

По-високите цени на енергоносителите може да оскъпят хранителните стоки и услугите. Икономистите все пак пресмятат, че такава промяна ще е минимална.

Повишение от 1 юли се очаква и на цената на парното и на природния газ. “Булгаргаз” иска той да поскъпне до 46,88 лв. за мегаватчас.

“Нормално е лятно време да имаме намаление на цената, ние наблюдаваме обратен тренд в момента. Това показва, че цената на природния газ и този тип ресурси е неустойчива”, твърди пред Нова тв Антон Иванов, енергиен експерт.

Заради очакваната по-висока цена на тока недоволни граждани протестираха пред КЕВР.

Нормално ще е да се ревизира имущественото състояние на ръководството на КЕВР, за да се види с колко е нараснало то по време на политическите игрички…