Задържаха молдовски гражданин издирван за убийство

0
342

Окръжният съд в Добрич взе мярка временно задържане за срок от 40 дни до разглеждане по същество на въпроса за екстрадицията на молдовския гражданин И.Ч., обявен за международно издирване по искане на властите в родината му. Мъжът е търсен въз основа на заповед за арест от 19 април 2005 г., издадена от съдия при Окръжен съд гр.Комрат, с цел провеждане на наказателно преследване за 3 престъпления – въоръжен грабеж на чуждо имущество в особено големи размери, предумишлено убийство, извършено от две или повече лица с цел да бъде улеснено или прикрито друго престъпление, и притежание на оръжие без надлежно разрешително.

Видно от данните по делото издирваното лице е било установено на 16 юни 2023 г., в граничната зона в землището на село Кардам, обл. Добрич, като същото не е предоставило документи за самоличност при поискване за извършване на полицейска проверка. Самоличността на мъжа е установена с експертна справка, както и че той се издирва с червена бюлетина от Интерпол Кишинев.

Окръжният съд прецени, че в случая са налични предпоставките за временно задържане на лицето, чието предаване се иска. Престъпленията, за които се издирва молдовският гражданин, са наказуеми и по българското законодателство, като за две от тях давността за наказателното преследване все още не е изтекла. Изпълнено е изискването за наличие на валидна заповед за арест. Декларирано е намерение от съдебните власти на Молдова, че ще поискат екстрадиция на лицето.  Към посоченото съдът допълва, че молдовският гражданин няма постоянно или временно местожителство в България, нито статут на постоянно пребиваващ.

Въз основа на изложеното Окръжният съд  прецени, че единствената мярка за процесуална принуда, гарантираща явяването на И. Ч. пред съда при гледането на искането за екстрадиция по същество, е временното му задържане  за срок от 40 дни в местата за лишаване от свобода.

Определението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок.