Някои се страхуваха, че това е предвестник на апокалипсис. Какво всъщност означава това?

В същото време плашещо и завладяващо явление обхвана Земята. Жителите на някои региони на Русия наблюдават кървавочервено небе. Някои се страхуваха, че това е предвестник на апокалипсис. Що за природен феномен е това? Трябва ли да се страхуваме от него, разбра кореспондентът на 5-tv.ru от синоптика Александър Илин.

„Можем да предположим, че това наистина е резултат от коронално изхвърляне, свързано със слънчеви изблици. Тоест, това е много мощно издание. Тъй като при средни и слаби емисии това явление достига най-много до средните ширини, това са полярните сияния в небето. При слабо само на полюсите”, обясни синоптикът.

Специалистът подчерта, че сега е период на много мощно магнитно излъчване. Ето защо небето е червено не само на полюсите, но и в други части на земята.

Илин каза още дали подобно природно явление може да бъде опасно.

„Те имат най-голямо влияние върху работата на електронното оборудване“, каза Илин.

Той добави, че почти цялото електронно оборудване е защитено от магнитно излъчване. Навигационните системи, които работят точно в един диапазон, могат да бъдат засегнати. Такива явления могат да имат пагубен ефект върху тях.

https://www.5-tv.ru/