Добрич, 21 декември /Александра Антонова, БТА/
Общинският съвет в Добрич гласува да бъдат отпуснати 50 000 лева за животоспасяваща апаратура за високорискови новородени в Отделението по неонатология на Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в областния град.
Това се случи на днешното онлайн заседание, при гласуване на актуализацията на Бюджета за 2021 година.
Уредът е “три в едно” и включва интензивен кувьоз, термо легло и реанимационна маса, поясни за БТА д-р Георги Желязков, изпълнителен директор на МБАЛ-Добрич. Той изрази надежда, че до два-три месеца лечебното заведение ще получи апарата.
Решението на Общинския съвет бе взето в отговор на молба от д-р Желязков за закупуване на апаратура за интензивни грижи и адаптация на високорискови новородени деца в Отделението, което е единственото в областта за новородени и недоносени деца.
В молбата си д-р Желязков посочва, че през 2021 година, вследствие на пандемията, броят на новородените и недоносени бебета с нарушени жизнени показатели, нуждаещи се от интензивно лечение, се е увеличил 2,5 пъти. До декември от цялата Добричка област в Отделението по неонатология са постъпили 770 новородени, от които 104 са били недоносени.
Лечението и грижите за тези деца продължават около два – 2,5 месеца, като отглеждането им при неадекватни условия може да доведе до тежки усложнения и късни неврологични последици, пише още в молбата.
Термо леглата, с които в момента разполага Отделението по неонатология към Добричката болница, са от 80-те и 90-те години, допълни за БТА д-р Желязков.