Руският актьор и приятелката му бяха открити на място, което е популярно сред туристите, но и известно с множество случаи на изчезвания и смърт на чужденци.

„Имаме тъжни новини“

38-годишният руски актьор Максим Белецки почина в Индия. Смъртта му беше потвърдена в Републиканския куклен театър на Йошкар-Ола, където Белецки е служил десетилетие и половина.

„Приятели, имаме тъжни новини. Онзи ден пристигнаха новини за трагичната смърт на актьора Максим Белецки, се казва в съобщение, публикувано на страницата на театъра VKontakte. — Максим Белецки умира в Индия. Според информация от негови близки той ще бъде кремиран и погребан там.

Максим Белецки завършва Марийския републикански колеж по култура и изкуства на името на И. С. Палантай със специалност актьор в куклен театър, а след това получава режисьорско образование в Руския държавен институт за сценични изкуства в Санкт Петербург.

В допълнение към ролите в пиеси както за възрастни, така и за деца, Белецки постави в Йошкар-Ола детските пиеси „Звезда“ по пиесата на Шмитко и „Цветик-Семицветик“ по приказката на Катаев.

Два пъти е лауреат на Националната театрална награда “Иван Кирли” на театралния фестивал в Йошкар-Ола, а също така участва във фестивала “Златна маска” в Москва.

Максим Белецки.
Максим Белецки. Снимка: Републикански куклен театър в Йошкар-Ола

Тела с прорези при термален извор

Times of India съобщава, че властите разследват всички обстоятелства около инцидента. Телата на 38-годишния Белецки и приятелката му, 21-годишната Анна Ранцева, бяха открити в термален извор в Тегри, близо до град Маникаран.

Според The ​​Tribune India тялото на момичето е било във водата, а тялото на мъжа е намерено наблизо на брега. Говорителят на полицейското управление Санджив Чаухан каза, че и двамата са имали порязвания по телата си, но не са фатални. Полицаят каза, че сред личните вещи на руснаците са открити наркотични вещества.

В вещите на момичето е открита бележка, в която тя се моли да даде своя смартфон на свои роднини в Русия. Втората бележка съдържа искане за изпращане на документи до руското посолство.

За окончателна присъда за причините за инцидента се чакат резултатите от експертизата на компетентните органи. Основните версии за случилото се са предозиране на наркотици и доброволна смърт.

Долината на сенките: 227 туристи са изчезнали на тази територия само през 2022 г

Долината Парвати в индийския щат Химачал Прадеш е популярна сред туристите, но се смята за проблемна зона за полицията. Тази територия се нарича „индийският Бермудски триъгълник“, тъй като тук постоянно се записват смъртни случаи и изчезвания на хора. Полицията обяснява това с наличието на различни видове наркотици, включително специални смеси от хашиш, които са изключително популярни на часови танци. Техните участници под въздействието на отварата стигат до такова състояние, че всъщност не могат да контролират по-нататъшните си действия.

Долината Парвати.
Долината Парвати. Снимка: Commons.wikimedia.org

Често любителите на дрога просто падат в дефилето или умират в резултат на други инциденти. Според индийските власти през 2022 г. в долината Парвати е поставен печален рекорд – 227 туристи са изчезнали безследно.

Удивителен е броят на историите за чужденци, загинали в територията, наричана още Долината на смъртта и Долината на сенките.

През август 1996 г. 21-годишният студент от Бристолския университет  Иън Могфорд изчезна от долината Парвати. Издирвателните операции са неуспешни и до днес нищо не се знае за съдбата му.

Година по-късно младият канадец Ардуан Тахерзаде също изчезна безследно През 1999 г. 21-годишният син на банкер от Ротердам Мартин де Бруйн, пристигайки в долината Парвати, спря да се свързва с него – все още нищо не се знае за него.

“Ако не се върна, не ме търсете”

През 2000 г. 33-годишният руснак Алексей Иванов тръгва на внимателно подготвен триседмичен преход през долината. За разлика от други изчезнали, той беше добре екипиран и предварително беше начертал план за маршрута си, който предал на приятелите си, в случай че се наложи да вдигне тревога. В резултат на това се наложиха тези мерки и бе изпратен спасителен отряд да издирва Иванов. Екипът откри няколко скелетни останки, чиято самоличност не можа да бъде установена, но не бяха открити следи от руснака.

През 2016 г. американският пътешественик Джъстин Шетлър , автор на популярния блог Justin’s Adventures, пристигна в Химачал Прадеш.

„Трябва да се върна в средата на септември или така. Ако не се върна дотогава, не ме търсете“, гласеше последният запис на американеца. И той наистина не беше намерен. Според една версия местните жители са се занимавали с него (тук има и много случаи на неразкрити убийства на туристи), но никога не е било възможно да се установи истината.

Индийските полицаи, доста уморени от подобни тайни и загадки, казват, че най-добрият начин да не добавяте към този списък е да не злоупотребявате с отвари, да не правите съмнителни запознанства и да спазвате елементарни мерки за безопасност.

Но изглежда, че любителите на екзотиката няма да бъдат възпрени от всички тези мрачни истории. https://aif.ru/