ЕС ОТПУСКА 230 МЛН. ЕВРО ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА

0
825

 

 

Европейският съюз реши да отпусне 230 милиона евро за борба с новия коронавирус, съобщава ТАСС. Това обяви вчера еврокомисарят за справяне с кризите Янез Ленарчич на пресконференция в Брюксел.

“ЕС ще предостави около 230 милиона евро за подпомагане на глобалните усилия за борба с коронавируса”, каза той.

Както е обяснено в изявление на Европейската комисия, 114 милиона евро ще отидат за Световната здравна организация (СЗО), други 15 милиона евро за Африка, за мерките й за предотвратяване на разпространението на вируса. 100 милиона евро са отделени за производство на ваксини и за изследователски проекти. Други 3 милиона евро ще бъдат отпуснати за работата на механизма за гражданска защита на ЕС за завръщането гражданите на ЕС от Ухан, центъра на епидемията.

Ленарчич също подчерта, че ЕС е загрижен за ситуацията с избухването на коронавируса в Италия (по последни данни броят на заразените е достигнал 210, четирима са загиналите), но засега няма да предприеме никакви радикални мерки.

“Към този момент СЗО не препоръчва ограничения за пътуване или търговия. Мерките на ЕС трябва да бъдат пропорционални и координирани”, каза Ленарчич и добави, че мисия на СЗО ще замине за Италия на 25 февруари, за да оцени ситуацията на място.

На въпроса на журналисти дали избухването на новия коронавирус ще се отрази на икономиката на Европейския съюз, Ленарчич отговори положително, но каза, че е твърде рано да се говори за конкретни цифри.

ТУК ВИЖТЕ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА  КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА В РЕАЛНО ВРЕМЕ